А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Подаруйте дитині любов і родинний затишок! Візьміть дитину в сім’ю!

опубліковано: 03 жовтня 2024 оновлено: 16 жовтня 2024

На сьогоднішній день багато дітей з різних причин залишаються без батьківського піклування, і потребують влаштування в сім’ю.

Державна політика в сфері соціального захисту дітей спрямована на те, щоб кожна така дитина виховувалася в умовах, наближених до сімейних, тому послідовно закриває заклади інституційного догляду для дітей.

З метою реалізації права дитини на виховання в сім’ї, в  Україні запроваджені такі форми сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як:  усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснене на підставі рішення суду.

Опіка та піклування, як сімейна форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створена переважно для осіб, які перебувають у родинних відносинах із дитиною. За бажанням можливо влаштувати дитину в родину громадян, навіть якщо вони не перебувають у родинних відносинах, але за умови проходження ними курсів навчання опікунів.

Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли чотирнадцяти років та залишилися без батьківського піклування. Піклування встановлюється над неповнолітніми дітьми віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Прийомна сім’я, як сімейна форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, коли сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно, за плату взяла з установ для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей.

Діти, які влаштовані до прийомної сім’ї, зберігають свій статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та на їх утримання щомісячно виплачуються кошти. Для створення прийомної сім’ї теж необхідно пройти курси навчання.

 Дитячий будинок сімейного типу передбачає прийняття за плату в родину, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, на виховання та для спільного проживання не менше п’яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей, включаючи рідних, у цій сім’ї не може перевищувати десяти осіб. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення ними вісімнадцятирічного віку, а в разі продовження навчання – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними двадцяти трьох років. До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин, ці діти, не можуть виховуватися разом.

У разі, якщо Ви бажаєте взяти дитину, подарувати їй свою любов, родинне тепло і затишок просимо звертатися до служби у справах дітей виконкому Тернівської районної у місті ради за адресою: м.Кривий Ріг, вул. Антона Ігнатченка (колишня назва Короленка) 1а, тел. 0989489891 для отримання більш детальної інформації.