А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

«ВІКОВА ПСИХОЛОГІЯ»

опубліковано: 29 квітня 2021 оновлено: 30 квітня 2021

Одна з головних психологічних особливостей людей в літньому віці – почуття самотності. Нажаль, для цього часто є об'єктивні причини – брак спілкування, неувага з боку близьких, неможливість вести звичний спосіб життя і т. п. Почуття самотності виникає за різниці поколінь. Так літнім людям важко знайти порозуміння з дітьми і внуками, важко орієнтуватися в їх інтересах, а друзів-ровесників, із зрозумілих причин, стає все менше і менше… Людям похилого віку ні з ким поділитися своїми почуттями, або часто вони залишаються незрозумілими. В результаті розвивається почуття самотності, яке завдає людині душевних травм.

Насправді рідним і близьким літніх людей важливо зрозуміти - чого потребують люди похилого віку? Які почуття вони відчувають? Яка допомога їм потрібна?

А літнім людям необхідно спілкування, розуміння, щоб було з ким обговорити свої проблеми. Якщо люди похилого віку відчують щиру увагу та турботу, що вони потрібні комусь, то багато проблем залишаться позаду.

Відпочиваючі відділення денного перебування комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Тернівському районі» Криворізької міської ради долучилися до участі в бесіді «Вікова психологія». Як наголосила фахівець комунальної установи, що проводила бесіду: «Почуття самотності у літніх людей обов'язково долається, що все у них вийде добре, достатньо прислухатися простих життєвих порад»:

• не дозволяти замикатися в собі, але в той же час не варто нав'язувати своє спілкування, якщо на даний момент людина цього не хоче;

• знайти для себе яке-небудь цікаве заняття, хобі;

• важливо, побільше гуляли на свіжому повітрі, бо сидіння в чотирьох стінах навряд чи додасть позитивних емоцій.

Багато хто з відпочиваючих відділення денного перебування зізнався, що саме  через самотність вони стали відвідувати територіальний центр, де знаходять друзів, залюбки приймають участь у гуртках за інтересами та відчувають тепло, турботу, повагу до себе!