А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

До відома суб`єктів господарювання щодо експлуатації газових, твердопаливних та рідкопаливних котлів!

опубліковано: 15 листопада 2023 оновлено: 27 квітня 2024

В період опалювального сезону суб’єкти господарювання експлуатують для обігріву виробничих та адміністративних приміщень газові, твердопаливні та рідкопаливні котли, які є стаціонарними джерелами викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Статтею 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» визначено, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися лише після отримання дозволу.

Дозвіл на викиди повинні мати підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності. Ця норма закону не розповсюджується на громадян, які використовують індивідуальне опалювальне обладнання для власних житлових будинків та квартир.

Згідно з чинним природоохоронним законодавством України для експлуатації газових, твердопаливних та рідкопаливних котлів необхідно:

-       отримати   дозвіл   на   викиди   забруднюючих   речовин  в атмосферне  повітря  із

урахуванням вимог ст.11-111 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»;

-       сплачувати  екологічний  податок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне

повітря (ст.10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст.240 Податкового кодексу України).

Звертаємо увагу, що згідно ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» громадяни України зобов’язані здійснювати діяльність не порушуючи екологічні права інших суб’єктів на безпечне для життя та здоров’я навколишнє природне середовище.

Важливим фактором при експлуатації твердопаливних та рідкопаливних котлів є використання сертифікованого палива (дрова, пелети, брекети, вугілля, рідке паливо), що сприятиме зменшенню  забруднення атмосферного повітря та забезпечить оптимальні умови життєдіяльності мешканців міста.

Інформуємо, що Постановою Кабінету Міністрів України від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» передбачено отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами викидів за декларативним принципом.

Зокрема, у період воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами  господарювання на підставі подання до Міністерства економіки декларації про провадження господарської діяльності, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг).

Враховуючи вищезазначене, рекомендуємо суб’єктам господарювання дотримуватись вимог природоохоронного  законодавства у  разі експлуатації  газового, твердопаливного  та рідкопаливного котла, що дозволить запобігти шкідливому впливу на стан атмосферного повітря та забезпечить мешканцям міста безпечне для здоров’я і життя навколишнє природне середовище.