А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Первоцвіти потребують охорони та захисту

опубліковано: 13 березня 2024 оновлено: 27 квітня 2024

З першими весняними променями сонця на лісових галявинах з’являються первоцвіти. Ці квіти тішать нас своїми барвами та наповнюють радісними емоціями після тривалої, сірої та холодної зими. Саме тому люди ринуть до цих місць і масово зривають ранньоквітучі рослини для продажу та для себе.

Більшість первоцвітів занесені до Червоної книги України. Підсніжник білосніжнийШафран ГейфелівСон великийБілоцвіт звичайнийРябчик шаховийЦибуля ведмежа та багато інших квітів зростають переважно на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду та перебувають на межі зникнення. Це означає, що ми маємо долучитися до справи їх збереження та захисту, не зривати їх, а тим більше купувати.

Зірвані або інколи вирвані з цибулиною первоцвіти – це нищівна шкода природі:
рослини втрачають можливість утворити насіння і дати нове покоління в майбутньому. А вирвані квіти з цибулиною взагалі призводять до їх повного знищення;

первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти – зникнуть метелики, бджоли, джмелі та інших комашки, які ласують їх нектаром та захищають ліс від шкідників. 

Тож як побачите на галявині ці рідкісні ранньоквітучі рослини, не зривайте їх, а краще зробіть фото на згадку. Утримайтесь також від купівлі первоцвітів – купуючи маленький букетик, ви формуєте попит та підтримуєте злочинний бізнес.

За знищення або незаконне вилучення ранньоквітучих рослин з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Згідно чинного законодавства, знищуючи рідкісні та зникаючі види рослин, громадяни порушують закони України “Про рослинний світ”“Про охорону навколишнього природного середовища”“Про Червону книгу України” та несуть відповідальність згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення:

cтаття 90 КУпАП за порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України штраф від 340 грн. до 850 грн

статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 грн. до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

Відповідно до Постанови КМУ від 07.11.2012 року №1030 відшкодовуються компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання) за кожну зірвану рослину в розмірі від 49 до 62 гривень.».

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Збережемо прекрасні квіти для нащадків!