А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Що таке патронатна сім’я та як стати патронатним вихователем

опубліковано: 12 лютого 2024 оновлено: 27 квітня 2024

          Для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах і не можуть з об'єктивних причин проживати в рідній сім'ї, існує форма тимчасового влаштування – патронат над дитиною.

      Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

          Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї. А батькам дитини - можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та воз’єднанню родини.

         Чому ця послуга потрібна саме сьогодні?

         Враховуючи нинішню ситуацію в Україні – збільшення кількості соціально неадаптованих сімей, які не справляються з батьківськими обов’язками, послуга патронату над дитиною набуває ще більшої актуальності.

            

                    Хто може бути патронатним вихователем?

Стати патронатним вихователем може повнолітня особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, та має повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають разом з патронатним вихователем, та готові бути добровільним помічником патронатного вихователя,

а також має належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

 

                    Порядок створення патронатної сім’ї

 

 Оскільки питання створення патронатної сім’ї стосується дитини, то необхідно ретельно вивчати всі нюанси. Саме тому на законодавчому рівні визначено поетапний відбір кандидатів у патронатні вихователі. Перший етап – проходження первинного відбору, який здійснюється Криворізьким міським центром соціальних служб спільно зі службою у справах дітей. Рішення про проходження первинного відбору приймається на підставі аналізу документів, поданих кандидатами в патронатні вихователі, і проведеного міським центром соціальних служб та службою у справах дітей обстеження умов проживання. Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, та добровільний помічник проходять обов’язкове навчання по вихованню дітей за програмою, затвердженою Міністерством соціальної політики. За умови успішного проходження навчання кандидату у патронатні вихователі  та його помічнику видається довідка про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною.

  Рішення про влаштування в сім’ю патронатного вихователя дитини приймає орган опіки та піклування за місцем проживання патронатного вихователя. Рішення приймається на підставі наданих службою у справах дітей документів, що обґрунтовують доцільність такого влаштування.

 Після прийняття рішення з патронатним вихователем укладається договір про умови запровадження та організацію функціонування послуги патронату над дитиною, що надаватиметься сім’єю патронатного вихователя.

 

 Особа, яка виявила бажання стати кандидатом у патронатні вихователі, звертається до служби у справах дітей за місцем свого фактичного проживання.

Матеріальна підтримка патронатних сімей

 

 Патронатні вихователі отримують за свою роботу  від держави заробітну плату та кошти на виховання дитини.

 

 Розмір соціальної допомоги на кожну влаштовану дитину становить (для дітей віком до 6 років – 5680,00 грн, від 6 до 18 років – 7082,50 грн. Для дітей з інвалідністю (до 6 років – 7952,00 грн, від 6 до 18 років – 9915,50 грн).

       Розмір грошового забезпечення (заробітна плата патронатного вихователя) становить 13420 грн на місяць.   

       У разі коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина або одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків (максимальна сума 20130,00 грн).

 Призначення і виплата соціальної допомоги та грошового забезпечення здійснюється управлінням праці та соціального захисту населення. 

 Соціальна допомога та грошове забезпечення надається на період з дня влаштування дитини у сім’ю патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім’ї включно та поновлюються у разі влаштування наступної дитини до сім’ї патронатного вихователя.

 

Бажаєте стати патронатним вихователем?

З питань створення патронатної сімї звертайтеся до служби

у справах дітей виконкому Тернівської районної у місті ради за адресаю:

                           Тернівський район (вул. Короленка, 1А):  (0564)23 20 72    

                                                                                                    097 0351010