А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Про заборону спалювання опалого листя, сухої рослинності!

опубліковано: 03 жовтня 2024 оновлено: 16 жовтня 2024

Виконком Тернівської районної у місті ради попереджає громадян, що чинним природоохоронним законодавством України заборонено спалювання сухої рослинності, бур’яну, листя, стерні та будь-якого сміття. За вчинення таких порушень передбачена адміністративна відповідальність.

Відповідно до статті 771 КУпАП штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає:

для громадян:180-360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 6120 грн.);

для посадових осіб: 900-1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян               (15300 – 21420 грн.). Ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду на громадян від 6120 до 12240 грн. і на посадових осіб від 21420 до 30600 грн.

Поряд з цим, нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасток диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.

Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору, лісових насаджень та інше. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.

Крім того, вогонь знищує комах, потомство тварин, рослини, бактерії, мікроорганізми, які утворюють родючий шар землі. Внаслідок цього значно погіршується якість ґрунту, посилюються процеси ерозії і деградації земель.

У зв’язку з вищезазначеним, виконком районної у місті ради звертається до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати опале листя, залишки сухої рослинності, сміття, та не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю