А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Одинокі пенсіонери, старші за 80 років, які потребують постійного стороннього догляду, мають право на щомісячну допомогу

опубліковано: 05 квітня 2021 оновлено: 06 квітня 2021

Одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду та одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», призначається державна соціальна допомога на догляд у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (станом на 01.04.2021 – 707,60 грн.).

Відповідно до ст.1 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», одинока особа – особа, яка не має працездатних родичів, зобов'язаних за законом її утримувати.

Непрацездатні особи – особи, які досягли встановленого ст.26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку, або особи з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

Згідно із статтею 51 Конституції України, батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Відповідно до статті 172 Сімейного кодексу України  повнолітні дочка, син зобов’язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.

Крім того повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги (стаття Сімейного кодексу України).

Також статтею 266 Сімейного кодексу України передбачено, що внуки та правнуки зобов’язані піклуватися  та утримувати своїх бабу, діда, прабабу, прадіда, які потребують матеріальної допомоги і якщо у них немає чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, з умови, що повнолітні внуки, правнуки можуть надавати матеріальну допомогу.

Допомога на догляд не призначається особам з інвалідністю, яким відшкодовуються витрати на догляд відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, а також іншим особам за здійснення догляду, за якими виплачується компенсація на догляд.

Особам, які одержують надбавку до пенсії на догляд, за бажанням замість зазначеної виплати може бути призначена допомога на догляд.

Для призначення соціальної допомоги подаються такі документи:

  • заява за формою, встановленою Мінсоцполітики;

Під час подання заяви пред’являється паспорт громадянина України,  документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

  • декларація про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги, складена за формою, встановленою Мінсоцполітики;
  •  висновок лікарсько-консультативної комісії, де обов’зково повинно бути зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду.

Станом на 01.04.2021 на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Тернівської районної у міст ради перебуває 357 одержувачів державної соціальної допомоги на догляд.

Для отримання більш детальних роз’яснень звертайтесь   до спеціалістів управління праці та соціального захисту населення  виконкому Тернівської районної у місті ради  за адресою:

вул. Ухтомського, 23

або за телефонами:

097 503 35 28

067 433 67 86

0800 300 177