А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Про недопущення випалювання сухої рослинності або її залишків на території Тернівського району

опубліковано: 22 березня 2020 оновлено: 24 березня 2020

Останніми роками спалювання сухої рослинності або її  залишків (опалого листя), побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо.

            Незважаючи  на численні перестороги громадяни, нажаль, продовжують проводити такі «прибирання», тим самим, отруюючи повітря десятками хімічних сполук, які накопичуються в організмі людей, провокуючи  загострення хронічних хвороб. Кожен акт підпалу – це злочин проти природи. Спалювання листя та трав’яні пожежі призводять до помітного зниження родючості грунту, вигорають рослинні залишки, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми, і відповідно, збільшується кількість викидів вуглекислого газу. Посилюється  так званий «парниковий ефект», який призводить до несприятливих змін та коливань клімату на планеті.      

При спалюванні трави на присадибних ділянках, лісосмугах, вздовж автодоріг виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин.

Саме зі спалювання сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття, пожежа переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків, зокрема із  людськими жертвами. Аналогічним  чином  існує  загроза  і  загоряння  житлових  будинків.

Звертаємо увагу мешканців міста на те: щоб не виникло біди та не призвело до жахливих наслідків, будьте обережні самі та попереджайте інших дорослих і дітей!

Правилами благоустрою у місті Кривому Розі, що затверджені рішенням Криворізької міської ради від 21.10.2015 № 4038, категорично забороняється спалювання листя, трави, бур'яну, гілля, деревини, відходів виробництва, побутового сміття на території зелених насаджень.

За порушення Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність за ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме накладання штрафу:

  • на   громадян   від   двадцяти  (340 грн.)  до  вісімдесяти  (1360 грн.)  неоподаткованих

мінімумів доходів громадян;

  • на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти

(850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.                  

Звертаємося до всіх мешканців міста з проханням дотримуватись правил благоустрою та пожежної безпеки, не спалювати сміття та рослинні залишки – не забруднювати повітря, берегти власне життя та здоров’я!

Пам’ятаймо, що стан навколишнього природного середовища також залежить від поведінки  кожного із нас