А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

«Спалювання сухої трави та листя – шкода здоров’ю та довкіллю!

опубліковано: 20 вересня 2021 оновлено: 21 вересня 2021

Спалювання опалого листя, побутового сміття завдає великої шкоди не лише здоров’ю людини, але й довкіллю та може призвести до пожежі.

Під час згоряння рослинних залишків, у повітря вивільняються мікрочастинки диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Так, з тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

За порушення Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність за ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме накладення штрафу:

- на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

У разі виявлення фактів спалювання сухої рослинності або її залишків, побутового сміття необхідно звертатися до Національної поліції за телефоном 102 та до Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області - (0562)377 27 48.