А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Інформація для суб’єктів господарювання щодо державної реєстрації потужностей операторів ринку харчових продуктів в Дніпропетровській області

опубліковано: 17 травня 2020 оновлено: 18 травня 2020

З часу введення 16 березня 2020 року карантину та обмежувальних заходів пов’язаних із поширенням коронавірусної інфекції (COVID-19) зросла кількість дзвінків до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області (далі – Головне управління Держпродспоживслужби в області) з питаннями стосовно державної реєстрації потужностей.

В зв’язку з чим додатково інформуємо, що згідно з статтею 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку харчових продуктів, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу.

Державній реєстрації підлягають потужності з роздрібної торгівлі харчовими продуктами, виробництва продуктів харчування нетваринного походження або виробництва продуктів харчування, інгредієнтами яких є переробленні продукти тваринного походження, заклади ресторанного господарства, транспортування, потужності первинного виробництва (збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин)

На території Дніпропетровської області державна реєстрація потужностей здійснюється у Головному управлінні Держпродспоживслужби в області, безоплатно.

Оператор ринку зобов’язаний подати відповідну заяву, не пізніше 10 календарних днів до початку роботи потужності. В заяві оператор ринку зазначає: прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків, місце проживання оператора ринку, назва (опис) потужності, її адресу, заплановані види діяльності та перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб’єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб’єкт мікро-, малого, середнього або великого підприємництва).

Детальніше про порядок реєстрації потужностей можна ознайомитись в наказі Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 №39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам», зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 12 березня 2016р. за №382/28512.

Звертаємо увагу операторів ринку, що відповідно до ст.37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, повідомлення про реєстрацію яких не зроблено оператором ринку.

Водночас наголошуємо, що відповідно до ст.65 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачена відповідальність операторів ринку за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

За виробництво, зберігання харчових продуктів на потужностях, незареєстрованих відповідно до вимог законодавства, накладається штраф на:

на юридичних осіб – у розмірі від 23 до 30 мінімальних заробітних плат;

фізичних осіб-підприємців – у розмірі від 8 до 15 мінімальних зарплат.

Споживачі області, як і оператори ринку мають можливість ознайомитись з інформацію про зареєстровані потужності в Державному реєстрі потужностей операторів ринку на офіційному сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів за посиланням:

http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Reestri/38/

Закликаємо операторів ринку, які не зареєстрували свої потужності, не зволікати з подачею заяв (на паперових або електронних носіях) до Головного управління Держпродспоживслужби в області (м.Дніпро, вул. Філософська, 39а, e-mail: [email protected]).