А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Не розпалюй вогонь! Збережи природу!

опубліковано: 11 жовтня 2020 оновлено: 12 жовтня 2020

Неодноразово повідомлялося про шкідливість спалювання сухих рослинних залишків. Але, на жаль, проблема і далі залишається актуальною.

Ми  мешкаємо у середовищі з техногенним навантаженням, а тут ще проблема із опалим листям. Спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає довкіллю.

Дим від листя є небезпечнішим за інші види диму. Річ у тому, що зелені насадження є не лише легенями планети, вони при очищені повітря виконують роль біологічного фільтра. Саме завдяки фільтруючій здатності рослин вміст отруйних речовин у повітрі знижується. Ніби фільтрувальний папір, вони затримують на собі величезну кількість забруднень – це і свинець, і сірка, і токсичні метали та інші шкідливі сполуки. При спалюванні все це потрапляє в повітря, а потім у наші легені.

Тому при наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже і своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих.

Опале листя може приносити користь ґрунту та рослинам,  якщо використовувати його як добриво. При розпаді лист поверне всі поживні речовини, що отримував протягом свого зростання. Черешки та інші частини листка виконують важливу функцію – структурують ґрунт, що дуже покращує його якість. Але це не все, чим корисне опале листя, адже поступово розкладаючись, воно дає їжу бактеріям і комахам, які живуть у ґрунті. Їх сусідство дуже корисне, вони видаляють з ґрунту патогенних організмів грибкового і бактеріального типу.

Стаття 12 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" зобов'язує громадян берегти природу, охороняти та раціонально використовувати її багатства, не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" не допускається спалювання промислових та побутових відходів на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів.

Правилами благоустрою у місті Кривому Розі, що затверджені рішенням Криворізької міської ради від 21.10.2015 № 4038, категорично забороняється спалювання листя, трави, бур'яну, гілля, деревини, відходів виробництва, побутового сміття на території зелених насаджень. За порушення Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність за ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме накладення штрафу:

- на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.                  

Згідно ст. 50 Конституції України, що гарантує кожному безпечне для життя й здоров'я навколишнє середовище, кожний з нас має законне право боротися з підпалами.

Відповідно до діючого законодавства України уповноваженими органами, що мають право притягувати до адміністративної відповідальності за спалювання залишків сухої рослинності та сміття є: національна поліція України, виконком районної у місті ради, інспекція з благоустрою виконкому Криворізької міської ради. У разі виявлення таких фактів необхідно звертатися до:

-          патрульної поліції України - 102 (цілодобово);

-     виконкому  Тернівської районної у місті ради - (097) 0351010 (цілодобово);

-          інспекції з благоустрою виконкому Криворізької міської ради - 92-00-44.

Голови квартальних комітетів також мають право на складання протоколів за порушення Правил благоустрою у місті Кривому Розі, в тому числі і за самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Звертаємося до всіх мешканців міста з проханням дотримуватись правил благоустрою та пожежної безпеки, не спалювати сміття та рослинні залишки – не забруднювати повітря, берегти власне життя та здоров’я!

Пам’ятаймо, що стан навколишнього природного середовища також залежить від поведінки кожного із нас.