А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Держпраці розпочала інформаційну компанію `Трудовий договір: Твій пасок безпеки у світі праці`

опубліковано: 19 грудня 2023 оновлено: 28 квітня 2024

 

Так само, як пасок безпеки у автомобілі не гарантує відсутності аварій, але значно знижує ризик травм, трудовий договір не гарантує абсолютного недопущення порушень, але значно підвищує захист прав працівників.

Трудовий договір є юридичним інструментом, що забезпечує захист прав працівників у разі їх порушення.

Трудовий договір діє як запобіжний механізм, його наявність стимулює до дотримання встановлених  законодавством прав і гарантій.

Цей документ зменшує шанси на експлуатацію та несправедливе ставлення, виступаючи як щит для працівника у професійному житті.

Укладення трудового договору  стимулює і працівників і роботодавців відповідальніше ставитись до своїх прав і обов’язків та підвищує їх свідомість щодо відповідальності та можливостей захисту.

Трудовий договір - це не просто формальність. Це ваша гарантія безпеки та захисту у робочому середовищі. Це фундаментальне право кожного працівника та обов'язок кожного роботодавця.

Незадекларована праця– це свідоме ухилення роботодавців і працівників від оформлення трудових відносин з метою отримання тих чи інших переваг за рахунок приховування реальних доходів, отримання соціальних пільг, несплати податків тощо. Розраховуючи на збільшення прибутків і відсутність зобов’язань, обидві сторони трудового договору наражають себе на ризики, про існування яких вони навіть не здогадуються. Для працівників ризиків набагато більше, проте для роботодавця вони набагато більше коштують.

З метою донесення до всіх громадян інформації про ризики та наслідки незадекларованої праці, правильність оформлення трудових відносин і зміни в законодавстві Держпраці розпочинає інформаційну кампанію «Трудовий договір: Твій пасок безпеки у світі праці». Мета кампанії полягає в інформуванні роботодавців і працівників про вимоги законодавства до оформлення трудових відносин, а також в одночасному здійсненні моніторингу стану додержання вимог законодавства. Такий моніторинг є основою для формування переліків суб’єктів господарювання, які використовують працю без укладення трудових договорів, для подальшого спостереження та реагування.

Нині інспектори праці здійснюють інформаційні відвідування у сферах торгівлі й організації харчування, одночасно проводиться аналіз динаміки працевлаштування в інших галузях.

Пам’ятайте! Тільки задекларована праця допоможе захистити нашу країну, сприятиме розвитку економіки та зробить наше життя кращим!