А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР Комунальний заклад освіти «Криворізький ліцей «Джерело» Дніпропетровської Обласної Ради» на 2021р.-2023р.

опубліковано: 05 липня 2021 оновлено: 07 липня 2021

КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР

 Комунальний заклад освіти «Криворізький ліцей «Джерело»

Дніпропетровської Обласної Ради»

на 2021р.-2023р.

 

 

 

Схвалено на зборах трудового

колективу

 «_____»__________  ______р.

 

 

 РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 Мета укладення колективного договору (далі «ДОГОВІР»)

   1.1.Цей договір укладається з метою регулювання соціально-трудових відносин, посилення соціального захисту працівників КЗО «Криворізький ліцей «Джерело» ДОР» та включає обов'язки сторін, що уклали його, направлений на створення умов для підвищення ефективності роботи закладу, реалізації на цій підставі професійних, трудових і соціально-економічних прав та інтересів робітників.

   1.2.Положення і норми колективного договору розроблені на основі Кодексу законів про працю України, законів України  «Про колективні договори і угоди», «Про відпустки», «Про охорону праці», «Про оплату праці», положень Генеральної та галузевої угод, інших нормативно- законодавчих актів.

 

 

 

Сторони договору та їх повноваження

   1.3.Угода укладена між працедавцем в особі директора Карленко Наталії Вікторівни і профспілковим комітетом первинної організації профспілкипрацівників закладу від імені трудового колективу , в особі Голови профспілкового комітету Нефедової Оксани Вікторівни, яка згідно зі ст.19Закону України «Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності»представляє інтереси працівників закладу в області виробництва, праці,побуту, культури.

   1.4.Сторони признають повноваження одна одної і зобов'язуються дотримуватися  принципів соціального партнерства:  паритетності, представництва, рівноправності сторін, взаємної відповідальності, конструктивності і  аргументованості  при проведенні переговорів (консультацій), при укладанні угоди, внесення змін і доповнень до неї, вирішення всіх питань, що є предметом договору.

   1.5. Сторони оперативно вживатимуть заходів до усунення передумов виникнення колективних трудових спорів в ході реалізації зобов'язань положень колективного договору. Віддаватимуть перевагу розв'язання спірних питань шляхом проведення консультацій, переговорів і процедур примирення відповідно до законодавства.

 

          Термін дії договору

   1.6.Договір вступає в силу з дня його прийняття загальними зборами трудового колективу і діє до укладання нового договору.

   1.7.Сторони вступають в переговори з укладання нового договору не пізніше, ніж за два місяці до закінчення терміну дії договору, на який він укладений.

   1.8. У разі реорганізації установи Договір зберігає чинність протягом строку, на який його укладено, або може бути переглянутий за згодою Сторін.

   1.9. У разі ліквідації установи Договір діє протягом усього строку проведення ліквідації.

 

        Сфера дій положень договору

   1.10.Положення договору поширюється на всіх працівників закладу, в тому числі і тих, які влаштовуються на роботу в період чинності договору, незалежно від членства в профспілці.

   1.11.Сторони признають договір нормативним актом, його норми і положення діють безпосередньо і є обов'язковими для виконання працедавцем працівниками закладу і профспілковим комітетом.

   1.12. Жодна із сторін протягом дії договору не може в односторонньому порядку призупинити виконання прийнятих зобов'язань за договором.

   1.13.Колективний договір враховує норми і положення Генеральної угоди та Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2015-2020роки.

   1.14.Невід'ємною частиною договору є додатки до нього № 1-13.

 

         Порядок внесення змін і доповнень до договору

   1.15.Рішення про внесення змін і доповнень до договору після проведення попередніх консультацій і переговорів досягнення взаємної згоди при цьому схвалюється зборами трудового колективу.

   1.16. Жодна із сторін впродовж дії договору не може в односторонньому порядку приймати рішення про зміни положень, що діють, зобов'язань за договором, або призупиняти їх виконання.

 

       Повідомна реєстрація колективного договору

   1.17.Сторона роботодавця подає договір на повідомну реєстрацію після підписання його сторонами.

 

       Ознайомлення працівників з Договором.

   1.18.Доводить договір до відома всіх працівників закладу і забезпечує протягом всього терміну дії договору ознайомлення з ним під підпис новоприйнятих працівників.

   1.19. Зміни та доповнення до Договору доводяться до відома працівників у порядку передбаченому пунктами 1.18.

 

РОЗДІЛ П. СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ЗАХИСТ ПРАЦІ

         Роботодавець зобов'язується:

   2.1. Забезпечити ефективну діяльність КЗО «Криворізький ліцей «Джерело» ДОР», виходячи з фактичних об'ємів фінансування раціонального використання бюджетних коштів для підвищення результативності роботи , покращення стану робітників.

   2.2 .Забезпечити розвиток і зміцнення матеріально-технічної бази КЗО «Криворізький ліцей «Джерело» ДОР»,  створення оптимальних умов для організації навчально-виховного процесу.

   2.3. Використовувати способи матеріального і морального стимулювання якісної праці, раціонального використання наявного обладнання, технічних засобів навчання  і т.п.

   2.4.Приймати заходи з недопущення приватизації, перепрофілювання або використання не за призначенням об'єктів освіти, які фінансують з бюджету та перебувають на балансі  КЗО «Криворізький ліцей «Джерело» ДОР».

   2.5.Звітувати перед  трудовим колективом про надходження та використання бюджетних, позабюджетних коштів, спонсорських внесків.

   2.6.Забезпечити дотримання нормативів граничної наповнюваності класів санаторної школи.

   2.7.Протягом двох днів з моменту отримання інформації доводити до членів трудового колективу нові нормативні документи, що стосуються трудових відносин, організації праці, пояснювати їх зміст, права і обов'язки робітників.

   2.8. Забезпечити дотримування в закладі законодавства при прийомі на роботу, при звільненні працівників з ініціативи працедавця.

   2.9.Застосовувати контрактну форму, терміновий трудовий договір за згодою сторін.

  2.10.При звільненні педагогічних працівників вивільнені години розподіляти у першу чергу між тими працівниками, які мають неповне тижневе навантаження .

   2.11.Звільняти педагогічних працівників в зв'язку зі скороченням обсягу роботи тільки після закінчення навчального року.

   2.12.Проводити за погодженням з профспілковим комітетом

           - розподіл  учбового  навантаження  між педагогічними працівниками на навчальний рік;

           - встановлення доплат за сумісництво професій, розширення зон обслуговування, виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників за роботу в шкідливих та несприятливих умовах праці;

           - розподіл фонду матеріального заохочення;

           - проекти наказів, нормативних документів, які стосуються соціально-економічних прав та інтересів працівників.

   2.13.Розподіл навчального навантаження проводити на наступний навчальний рік в кінці поточного навчального року, про що повідомляти працівників негайно. Навчальне навантаження в обсязі менше ніж тарифна ставка встановлювати лише за письмової згоди працівника.

   2.14.Залучати до викладацької роботи керівника закладу, працівників інших підприємств, закладів, організацій на умовах погодинної оплати лише за умови забезпечення штатних педагогічних працівників не менше відповідної кількості годин на ставку.

   2.15.Передавати уроки образотворчого мистецтва, музики і співів, фізкультури в початкових класах лише за згоди вчителя початкових класів.

   2.16.Режим роботи, графіки роботи, розклад уроків затверджувати за узгодженням з профспілковим комітетом.

   2.17.По мірі виробничої необхідності надавати вільний від навчальних занять день для методичної роботи вчителям, які мають навантаження в обсязі 18 годин (18 годин мають тільки вчителі), та іншим працівникам, в т.ч. похилого віку, виходячи із умов навчального режиму школи.

   2.18.Не допускати відволікання педагогічних працівників від виконання професійних обов'язків, за винятком випадків, передбачених діючим законодавством, за згодою робітника.

   2.19.При атестації  педагогічних працівників, встановлення кваліфікаційної категорії, присвоєння педагогічного звання, забезпечити залучення до складу атестаційних комісій членів профспілкового комітету закладу.

   2.20.Приймати рішення про ліквідацію, реорганізацію закладу, зміну форм власності, скорочення численності або штату працівників, погіршення умов праці, лише після проведення профкомом консультацій по заходах з попередження звільнень або зведення їх кількості до мінімуму, або пом'якшенню несприятливих наслідків будь-якого звільнення. Такі консультації проводяться за три місяці до початку звільнення.

   2.21.У зв'язку з реорганізацією закладу  та набрання чинності Закону України "Про повну загальну середню освіту", він є підставою для припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

            До 1 липня 2020 року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками таких закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. При наявності вільних місць. У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України. Після закінчення строку трудового договору з такими педагогічними працівниками можуть укладатися строкові трудові договори відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 цього Закону;

    2.22.Розглядати пропозиції профкому про перенесення термінів або тимчасової призупинки або відміну заходів, пов'язаних зі звільненням робітників.

   2.23.Надавати всім бажаючим можливість працювати на умовах неповного робочого часу з оплатою праці пропорційно відпрацьованого часу (за фактично виконану роботу) без будь-яких обмежень трудових прав робітника зі збереженням повної тривалості оплачувальної відпустки і всіх гарантій, пільг, компенсацій, встановлених цим договором.

   2.24.Не допускати економічно необгрунтованого скорочення класів, груп (підгруп), робочих місць. У випадку об'єктивної необхідності скорочення чисельності педагогічних робітників, провести його після закінчення навчального року.

   2.25.При звільненні робітників дотримуватися  вимог діючого законодавства України з врахуванням переваг окремих категорій робітників. Попереджувати робітників про їх звільнення в письмовій формі під підпис не раніше ніж за два місяці

   2.26.Розмір вихідної допомоги при скороченні штату працівників не менше середнього місячного заробітку.

   2.27.Розірвання трудової угоди з педагогічними робітниками за ініціативи адміністрації закладу проводиться з попередньої згоди профкому закладу, де постійно працює робітник.

    2.28.Жінкам, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 18 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, при скороченні штату працівників надається компенсація за невикористану соціальну відпустку.

   2.29. Не допускати при відсутності змін в організації праці і без згоди педагогічних робітників звільнення їх від викладання в класах і зниження педагогічного навантаження за заявою ради школи, заявами учнів та їх батьків.

   2.30.Не допускати випадків дискримінації працівників  з такими захворюваннями як ВІЛ та туберкульоз.

 

         Права та можливості жінок та чоловіків

   2.31. Надавати жінкам та чоловікам ліцею рівні можливості у праці (однакове забезпечення умов праці, нормування праці й вибір праці) та винагороді за неї.

   2.32. Підтримувати рівність трудових прав усіх працівників закладу незалежно від статі, під час укладання, зміни, чи припинення трудового договору.

   2.33. Забезпечувати рівні права та можливості працюючих у закладі чоловіків та жінок при виконанні законів України «Про зайнятість населення», «Про оплату праці», «Про відпустки», Які спрямовані на забезпечення рівних прав жінок та чоловіків.

   2.34. Забезпечувати путівками на санаторне лікування (за показаннями лікарів) та путівками на оздоровлення (згідно заяв) усіх працюючих, незалежно від статі.

 

РОЗДІЛ Ш. РЕЖИМ ПРАЦІ І ВІДПОЧИНКУ

 

         Роботодавець зобов'язується:

   3.1.Забезпечити дотримання встановлених діючим законодавством норм тривалості робочого часу і часу відпочинку для робітників освіти.

   3.2.Встановити тривалість денної роботи (зміни) згідно з Правилами внутрішнього розпорядку і графіками роботи, затвердженими працедавцем за погодженням з профспілковим комітетом (додаток №1 ).

   3.3 Загальні вихідні дні встановлюються в суботу та неділю.

   3.4 Залучати робітників до роботи в позаурочний час, як виняток, лише з дозволу профкому (ст.64) з оплатою (ст.106) згідно КЗпП України.

   3.5.Надавати додаткові оплачувальні відпустки за роботу з шкідливими і важкими умовами праці, згідно додатка № 2 (відповідно до частини першої ст. Закону України «Про відпустки» та додатка № 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290).

   3.6.Надавати з додатково  оплачувальні відпустки  робітникам за ненормований робочий день згідно додатка № 3 (відповідно до пункту 2 частини першої ст.8 Закону України «Про відпустки»).

   3.7.Надавати з додатково  оплачувальні відпустки робітникам за особливий характер праці (робота за комп'ютером) згідно (відповідно  до пункту 1 частини першої ст.8 Закону України «Про відпустки» та додатка № 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290).

   3.8 Забезпечувати у разі необхідності санаторно-курортного лікування та придбання путівки з надання частини щорічної основної відпустки працівникам відповідно ст. 12 Закону України «Про відпустки».

   3.9.У випадках в зв'язку з виникненням обставин незалежних від робітника (в т.ч. із-за призупинення фінансування) не надавати робітникам закладу відпустку без збереження заробітної плати оскільки простій протягом року неможливий, а мають місце випадки при яких ст.113 КЗпП України гарантує збереження за робітником його заробітку.

   3.10. Визначати черговість надання відпустки згідно з графіками, що враховують інтереси закладу і працівників і затверджуються за погодженням із профспілковим комітетом на початку календарного року і доводяться до відома усіх працівників.

   3.11.Попереджувати робітників про дату початку їх відпустки не пізніше ніж з два тижні встановленого графіком періоду.

   3.12.Надавати сім'ям, які працюють в закладі право на щорічну відпустку в один і той же період.

   3.13.Переносити за вимогою робітника щорічну відпустку на інший період у випадку порушення терміну повідомлення про початок відпустки і несвоєчасної виплати йому заробітної плати за час відпустки.

   3.14.Відкликати робітників з щорічної відпустки лише з їх згоди і у випадках, які визначені законодавством України.

   3.15.Надавати працівникам відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами  з інших причин на термін, обумовлений договором між працівником і адміністрацією, але не більше 15 календарних днів, пенсіонерам за віком тривалістю до 30 календарних днів, згідно Закону України «Про відпустки» зі змінами ( Ст.25 п.6, Ст.26).

   3.16.Надавати щорічну, додаткову, оплачувану відпустку, тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 18 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку . За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

   3.17.Надавати робітникам щорічну додаткову відпустку в зв'язку з навчанням в порядку і на умовах, передбачених діючим законодавством.

   3.18. Надавати щорічні оплачувані відпустки повної тривалості після настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи в школі.

   3.19.Надавати керівним, педагогічним, науковим, науково-педагогічним працівникам, спеціалістам школи щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

   3.20.Забезпечувати  безумовну реалізацію права  на одержання невикористаної  відпустки  або грошової компенсації за  всі  дні невикористаних відпусток працівникам у разі їх звільнення (ст.24 Закону України «Про відпустки»). У разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки  працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А І групи, виплачується спадкоємцям.

 

        Профспілковий комітет зобов'язується:

   3.21.Роз'яснювати членам трудового колективу зміст нормативних документів з організації праці, їх права і обов'язки.

   3.22.Сприяти зміцненню виробничої і трудової дисципліни.

   3.23. Утримуватися від організації страйку за умови виконання стороною працедавця обов'язків і положень договору, а також час проведення попередніх переговорів і примирних процедур при врегулюванні спірних питань.

   3.24.Організувати збір пропозицій робітників щодо покращення роботи закладу, своєчасно доводити їх до працедавця, добиватися реалізації, інформувати робітників про прийняті заходи.

   3.25.Здійснювати контроль за виконанням положень цього розділу, своєчасністю внесення записів до трудових книжок, видання наказів про прийом, звільнення, переведення на іншу роботу, зміна режимів праці і візпочинку і ознайомленням з цим наказами робітників.

   3.26.Здійснювати контроль за виконанням законодавчих і нормативних актів з питань праці та зайнятості.

   3.27.Забезпечити захист звільнених працівників згідно з діючим законодавством.

 

РОЗДІЛ ІV. ОПЛАТ

           Роботодавець зобов'язується:

   4.1. Своєчасно здійснювати оплату праці працівникам установи відповідно штатного розпису (додаток № 12) і тарифікаційних списків, а також табелю виходу на роботу за відповідний період. Посадові оклади працівникам встановлювати згідно рішень шкільної, районної або обласної атестаційних комісій щодо встановлення категорій або наслідків шкільних атестацій відповідно до кваліфікаційних та інших вимог за обов'язковим погодженням з профспілковим комітетом.

   4.2.Не приймати в односторонньому порядку рішень про зміну встановлених в договорі умов оплати праці.

   4.3.Виплачувати робітникам закладу заробітну плату в грошовому вираженні за місцем роботи два рази на місяць:

         - аванс 16 числа

         - остаточний розрахунок 30 числа.

   4.4. Проводити виплату за заміну тимчасово відсутніх працівників за всі години фактичного педагогічного навантаження в установлені терміни згідно вимог чинного законодавства в межах затвердженого фонду оплати праці.

    4.5.Оплачувати роботу в позаурочний час в подвійному розмірі згідно ст.106 КЗпП України.

    4.6.Оплачувати роботу в святкові і неробочі дні в подвійному розмірі згідно ст.107 КЗпП України.

   4.7.Запровадити підсумковий облік робочого часу для операторів котельні, помічників вихователів і медичних сестер.

   4.8.Виплачувати заробітну плату в першочерговому порядку перед іншими платіжками після виплати обов'язкових внесків.

   4.9.Преміювати робітників за результатами роботи відповідно до затвердженого за попереднім договором з профспілковою стороною Положення про преміювання (додаток № 8).

   4.10.Виплачувати заробітну плату робітникам за весь час щорічної відпустки, проводити виплату відпустки за бажанням працівника згідно заяви, та згодою адміністрації.

   4.11.При кожній виплаті заробітної плати повідомляти робітника про загальну суму заробітної плати з розшифруванням за видами виплат, розмірів і підстав утримання, суму зарплати, що підлягає виплаті.

   4.12. Проводити оплату праці педагогічних працівників у разі, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від них причин (незадовільні метеорологічні умови, епідемії і інше), виходячи із розрахунку заробітної плати, визначеної під час проведення тарифікації з дотриманням, при цьому, вимог чинного законодавства в межах затвердженого фонду оплати праці.

   4.13. У двотижневий строк з дня видачі наказу про результати атестаці доводити до відома атестованого та подавати у бухгалтерію для нарахування педагогічним та іншим працівникам заробітної плати згідно із встановленим посадовим окладом (ставкою заробітної плати).

   4.14. У випадках та у зв'язку з виникненням обставин, незалежних від працівника (в т.ч. через припинення фінансування) не надавати працівникові відпустку без збереження заробітної плати, а вимушені просто оплачувати згідно зі ст.113 КЗпП України, яка гарантує збереження за працівником 2/3 заробітної плати.

   4.15.Встановити доплату уповноваженій особі тендерного комітету шляхом покладення на працівника із штатної чисельності функцій за організацію та проведення процедури закупівлі  як додаткової роботи з відповідною доплатою на підставі ст.11 Закон України "Про публічні закупівлі" згідно чинного законодавства.

      4.16.Виплачувати педагогічним робітникам згідно з ст.57 (Закону України «Про освіту»), погоджене з профкомом, щорічне винагородження і розмірі до одного посадового окладу за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків.

   4.17.Виплачувати педагогічним працівникам допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі 100% місячного посадового окладу (ст.57 Закону України «Про освіту»).

   4.18.Виплачувати медичним працівникам допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі 100% місячного посадового окладу.

   4.19.Виплачувати бібліотекару допомогу на оздоровлення при наданн щорічної відпустки в розмірі 100% місячного посадового окладу.

   4.20.Економію заробітної плати і преміальний фонд витрачати для робітників закладу по узгодженню з профкомом

4.21 Забезпечити в закладі гласність умов оплати праці, порядку виплати доплат, винагород, інших заохочувальних або компенсаційних виплат, положень про преміювання.

   4.22.Своєчасно проводити індексацію грошових доходів працівників школи у зв'язку зі змінами цін на споживчі товари і послуги відповідно до чинного законодавства. Проводити індексацію грошових доходів працівників школи у межах фінансових ресурсів на відповідний рік за умови здійснення всіх виплат фонду оплати праці, затверджених в кошторисі закладу.

   4.23.Мінімальна заробітна плата не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів та заробітної плати працівників та інших виплат , вона застосовується у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( згідно Закону України від  06 грудня 2016 року № 1774- VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України).

       Профспілкова сторона зобов'язується:

   4.25.Здійснювати громадський контроль за виконанням працедавцем законодавчих та інших нормативних актів з питань оплати праці.

   4.26.Проводити перевірки нарахування робітникам заробітної плати, розмірів і підстав відрахувань з неї.

   4.27.Разом з працедавцем створювати постійно діючу комісію для вирахування стажу педагогічної роботи і встановлення розмірів доплат за вислугу років (додаток №13).

 

РОЗДІЛ V. ОХОРОНА ПРАЦІ І ЗДОРОВ'Я

 

         Сторона працедавця зобов'язується :

   5.1.Забезпечити виконання комплексних заходів по забезпеченню встановлених нормативів безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, попередження випадків виробничого травматизму, професійних захворювань та аварій.

   5.2.Робітникам, що виконують роботу пов'язану з забрудненням, видавати за встановленими нормами мило. На роботах, де можливий вплив на шкіру шкідливо діючих речовин, видавати за встановленими нормами миючі обеззаражуючі засоби (додаток № 10).

   5.3. Вживати заходів до негайного усунення причин і умов, що перешкоджають чи утруднюють нормальне виробництво ( простій, аварія) і негайно повідомляти про те, що трапилося, відповідним посадовим особам.

   5.5. Згідно ст.19 Закону України  «Про охорону праці»  витрати на охорону праці встановити в розмірі не менше 0,2% від фонду оплати.

   5.6.При прийомі на роботу ознайомлювати під підпис робітника з умовами праці, з правами і пільгами за роботу в цих умовах згідно з діючим законодавством і договором.

   5.7.Проводити в закладі заходи профілактики ВІЛ-інфекції, СНІДу та туберкульозу (додаток №11)

   5.8.Забезпечити безкоштовне проведення попередніх і періодичних медичних оглядів робітників, а також виконання рекомендацій, висновків медичної комісії за результатами медичного огляду. На час проведення медичного огляду за робітником зберігається місце роботи (посада) і середня заробітна плата.

   5.9.На прохання робітника організувати позачерговий медичний огляд, якщо робітник пов'язує погіршення стану свого здоров'я з умовами праці.

   5.10.Забезпечити контроль за виконанням вимог щодо створення здорових і безпечних умов праці, передбачених Законом України «Про охорону праці» . Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків профзахворювань і аварій на виробництві.

   5.11. Згідно ст.9 Закону України «Про охорону праці» відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок ушкодження його здоров'я або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

   5.12.Провести атестацію робочих місць за умовами праці згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року № 442.

   5.13.Виконувати до 30 серпня всі заплановані заходи з підготовки до роботи в зимових умовах.

   5.14.Створити комісію з питань охорони праці закладу в складі 5 чол. З терміном повноважень на період дії договору в рівній кількості осіб з боку працедавця та трудового колективу (додаток № 5).

   5.15.Встановити термін звільнення  2 години  на тиждень уповноваженому трудового колективу з питань охорони праці від основної роботи з збереженням середньої заробітної плати для виконання ним громадських обов'язків.

   5.16.Не допускати звільнення з ініціативи працедавця, притягнення до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності уповноваженого трудового колективу з питань охорони праці без попередньої згоди трудового колективу закладу, що обрав його.

   5.17. Проводити сумісно з профкомом своєчасне розслідування і вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

   5.18. Працівників, які потребують за станом здоров'я надання легшої роботи, переводити, за їхньою згодою, тимчасово або без обмеження строку на іншу роботу у відповідності з медичним висновком. Оплату праці у таких випадках проводити згідно чинного законодавства.

   5.19. Створити для працівників, які отримали інвалідність на даному підприємстві, умови праці для подальшого виконання ними трудових обов'язків відповідно до медичних висновків або організувати  їх перенавчання, перекваліфікацію чи надомну працю.

   5.20. Проводити виплату вихідної допомоги в розмірі 3-х місячного середнього заробітку у випадку розірвання трудового договору з ініціативи працівника через невиконання адміністрацією законодавства про охорону праці, умов колективного договору з цих питань.

   5.21. За рахунок коштів закладу проводити навчання представників профспілки та членів комісії з питань охорони праці, уповноважених трудових колективів структурних підрозділів з питань охорони праці, надавати Їм вільний від основної роботи час (до 8 годин на місяць) із збереженням заробітної плати для залучення до перевірок стану, умов, безпеки праці та розслідування нещасних випадків.

   5.22. Роботодавець має право в встановленому законом порядку залучити працівника, який вклоняється від проходження обов'язкового медичного огляду, до дисциплінованої відповідальності, а також усунути його без збереження заробітної плати (Ст. 46 КЗпП ).

 

           Працівники закладу зобов'язуються:

  5.23.Дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території закладу (ст.14 Закону України «Про охорону праці»).

   5.24.Знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту.

   5.25.Проходити у встановленому порядку попередній та періодичні медичні огляди.

   5.26.Дбайливо та раціонально використовувати майно закладу, не допускати його пошкодження чи знищення.

   5.27.Працівник безпосередньо несе відповідальність за невиконання зазначених вимог.

 

          Профспілковий комітет зобов'язується:

    5.28. Здійснювати громадський контроль за дотриманням Закону України «Про охорону праці».

    5.29.Організувати контроль за виконанням заходів, передбачених в цьому договорі.

     5.30.Забезпечити представників профспілки в  роботі комісії з розслідування нещасних випадків на виробництві, комісії з питань охорони праці закладу, комісії закладу з  загальнообов'язкового  державного страхування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, а також в рішенні соціальних питань пов язаних з відшкодуванням збитку завданогоздоров'ю робітника.

   5.31.Забезпечити контроль за своєчасною і повною виплатою допомоги за рахунок коштів соціального страхування в зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, по вагітності та пологам, при народженні дитини та інших соціальних виплат, згідно діючого законодавства.

   5.32.Організувати оздоровлення робітників всіма формами за рахунок коштів соціального страхування.

    5.33.Надавати матеріальну допомогу членам профспілки (в першу чергу - малозабезпеченим, багатодітним і довго тяжко хворіючим).

   5.34.Регулярно виносити на розгляд зборів трудового колективу, засідання профспілкового комітету питання стану умов і охорони праці.

 

РОЗДІЛ VІ. ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ

 

         Сторона працедавця зобов'язується:

    6.1.Забезпечити рівні права та можливості жінок і чоловіків (ст.18 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»).

   6.2.Покласти обов'язки уповноваженого з гендерних питань на Коцюрубу В. В. на громадських засадах .

   6.3 Залучати уповноваженого з гендерних питань до участі у співбесіді при прийнятті на роботу для усунення дискримінації та забезпечення комплектування кадрами з надання переваги особі тієї статі, щодо якої існує дисбаланс.

   6.4.Надавати для узгодження уповноваженому з гендерних питань - представника профкому оголошення про вакансії у закладі для уникнення

статевих або вікових стереотипів.

   6.5.Створювати умови праці, які дозволяють жінкам і чоловікам здійснювати трудову діяльність на рівній основі.

   6.6.Здійснювати просування робітників по роботі з дотриманням принципу надання переваги особі тієї статі, щодо якої існує дисбаланс.

   6.7.Забезпечувати жінкам і чоловікам можливість суміщати трудову діяльність із сімейними обов'язками; у межах політики «дружньої сім'ї» забезпечити надання працівникам з особливими сімейними обов'язками можливості роботи на умовах неповного робочого часу, оформлення гнучкого робочого графіку тощо.

   6.8. Здійснювати рівну оплату праці жінок і чоловіків при однаковій кваліфікації та однакових умовах праці.

   6.9. Вживати заходів щодо унеможливлення випадків сексуальних домагань. Забезпечити невідкладне вживання заходів для усунення проявів дискримінації у випадку надходження відповідних скарг працівників до уповноваженого з гендерних питань.

 

            Профспілковий комітет зобов'язується:

   6.10. Забезпечити виконання обов'язків уповноваженого з гендерних питань - Коцюрубу В. В. щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

   6.11. Проводити перевірку всіх рішень, резолюцій, рекомендацій, заходів у закладі щодо гендерної рівності , їх оформлення та затвердження.

   6.12. Забезпечити розгляд скарг працівників на випадки дискримінації протягом 5 днів з дня надходження скарги та контролювати вжиття адміністрацією заходів щодо усунення проявів дискримінації за її наявності.

   6.13. Вживати заходів, спрямованих на формування гендерної культури трудового колективу.