А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Головне управління ДПС у Дніпроптровській області інформє

опубліковано: 21 червня 2021 оновлено: 22 червня 2021

Інформація Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області:

Безпечні канікули

Літо - найбажаніша та найулюбленіша пора для дітей, адже в них тривають канікули, з’являється багато вільного часу, який дітвора прагне провести весело та з користю.

Саме під час канікул діти нерідко залишаються самі вдома. Батькам у такому разі варто подбати про безпеку своїх чад. Зокрема, дорослим обов’язково слід провести з дітьми роз’яснювальну роботу. Малечі треба нагадати основні правила безпеки, можливо, навіть у формі гри змоделювати певну загрозливу ситуацію і «погратися» з дитиною, що вона буде робити, щоб уникнути небезпеки. Біля телефону чи на іншому видному місці потрібно залишити номери телефонів екстрених служб, батьків, решту контактів, куди дитина зможе зателефонувати у разі загрозливої ситуації. Навіть якщо дитина не вміє повідомити про небезпеку сама, вона зможе дати ці контакти сусідам, котрі обов’язково зателефонують Вам і пояснять, що сталося.

Сірники, запальнички, легкозаймисті речовини треба сховати у недоступному для малечі місці та пояснити, що ігри з ними призводять до трагічних наслідків. Дітям варто повідомити, що заборонено, коли вони самі вдома, користуватися електроприладами, газовими плитами без особливої потреби, адже через власну неуважність діти можуть залишити їх ввімкненими, а це, у свою чергу, спричинить пожежу. Небезпечно для малечі також відчиняти двері незнайомцям. Виходячи з дому, попередьте дитину, хто може повернутися додому і коли, назвіть імена тих, кому можна відчиняти, та наголосіть на дотриманні правил безпечної поведінки.

Якщо ж у літню пору малеча буде проводити свій час, відпочиваючи поблизу водойм, не забудьте пояснити такі правила:

  • купатися у річці чи озері без нагляду дорослих дітям заборонено;
  • стрибати у воду з дерева, каменю чи іншої височини небезпечно;
  • щоб не травмуватися під час купання об кам’яне дно водойми, коряги тощо, дітям дозволено плавати тільки там, де вони та дорослі, котрі за ними стежать у воді, добре знають дно.

Запам’ятайте та навчіть дітей, що відпочивати дозволено тільки на спеціально облаштованих пляжах під наглядом дорослих, де завжди чергують рятувальники, котрі, у разі, якщо щось трапиться, зможуть прийти на допомогу!

У літню спеку добре йти до лісу. Не дивно, що діти також полюбляють такий відпочинок. Розкажіть їм, яких правил безпеки слід дотримуватись у лісових масивах. Зокрема, для розведення багаття потрібно обрати розчищену ділянку, щоб найближчі дерева знаходились на безпечній відстані від багаття. Обов’язково спостерігайте за полум’ям, а коли залишаєте місце, де розводили багаття, загасіть його та засипте землею чи залийте водою. Зовсім малим дітям заборонено розпалювати вогнище самостійно!

Надзвичайники Дніпропетровщини нагадують: дотримання основних правил безпечної поведінки допоможе уникнути неприємностей та дозволить гарно провести вільний час. Тому, батьки, вкотре нагадайте дітям ці правила та подбайте про безпечний відпочинок вашої малечі!

Шановні громадяни, дотримуйтесь правил безпечної поведінки під час відпочинку біля водойм!

Варто пам'ятати наступне:

- купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання;

- температура води повинна бути не нижче +17 °С, в більш холодній - перебувати небезпечно. Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин;

- не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці;

- не входьте у воду в стані алкогольного сп'яніння;

- якщо немає поблизу обладнаного пляжу, вибирайте безпечне для купання місце з поступовим схилом та твердим і чистим дном. У воду заходьте обережно;

- ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;

- не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;

- якщо вас захопило течією, не намагайтеся з цим боротися. Треба плисти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега;

- не панікуйте, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і зробивши сильний ривок вбік, спливти;

- дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або плином їх може віднести дуже далеко від берега;

- купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати;

- за будь-яких умов не лишайте біля води дітей;

- не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.

Під час відпочинку на пляжі заборонено:

-        заходити у воду в стані алкогольного сп’яніння,

-        запливати за буї та попереджувальні знаки,

-        стрибати у воду з човнів, мостів та інших споруджень,

-  залишати малолітніх дітей біля води та дозволяти їм плавати без нагляду дорослих.

У разі надзвичайної ситуації телефонуйте за номером «101».

Особливо бережіть дітей.

Постійно стежте за їхньою поведінкою біля води.

Вчитися плавати або плавати діти можуть тільки під контролем дорослих.

При подоланні водойм на човнах неповнолітні мають бути в рятівних засобах.

Стежте за іграми дітей навіть на мілководді, бо вони можуть під час веселощів упасти й залинутися.

Якщо людина тоне:

1. Відразу голосно звіть на допомогу: "Людина тоне"!

2. Попросіть викликати рятувальників за телефоном «101» і "Швидку допомогу" за телефоном «103».

3. Киньте тому, хто тоне рятівний круг, довгу мотузку з вузлом на кінці.

4. Якщо добре плаваєте, зніміть одяг і взуття та уплав дістаньтеся до того, хто тоне. Заговоріть з ним. Якщо почуєте адекватну відповідь, сміливо підставляйте йому плече в якості опори і допоможіть допливти до берега. Якщо ж потопаючий знаходиться в паніці, схопив вас і тягне за собою у воду, застосовуйте силу. Якщо звільнитися від захоплення вам не вдається, зробіть глибокий вдих і пірніть під воду, захоплюючи за собою потопаючого. Він обов'язково відпустить вас. Якщо потопаючий знаходиться без свідомості, можна транспортувати його до берега, тримаючи за волосся.

Перша допомога потопаючому.

-   якщо людина, що тоне, не може контролювати свої дії, підпливіть до неї ззаду і схопіть за плечі, коси чи комір, якщо вона в одязі. Транспортуйте потопаючого на спині, тримаючи його голову над водою.

-   звільніть ротову порожнини від ґрунту й слизу. Ця нескладна процедура робиться за допомогою пальця обмотаного носовою хустинкою або будь-якою тканиною. Потерпілого кладуть животом на стегно зігнутої ноги, обличчям вниз – голова повинна бути нижче рівня грудної клітки.

-   видаліть воду з легенів і шлунка. Ритмічно здавлюйте грудну клітку або вдаряйте долонею між лопаток. Після того як дихальні шляхи будуть звільнені, покладіть потерпілого спиною на тверду поверхню, злегка піднявши його ноги (підкладіть одяг).

-   проведіть реанімацію. Реанімаційні заходи полягають у проведенні штучного масажу серця. Це набагато легше робити удвох, коли один «дихає»,  а його напарник «качає серце». У середньому на 30 натискань на грудну клітку необхідно зробити 2 вдихи.

Правила безпечної поведінки дітей на природі

При строгому дотриманні дітьми даної пам'ятки з правил безпечної поведінки учнів на природі, діти в період канікул не тільки відпочинуть і наберуться сил на природі, а й збережуть своє здоров'я та життя.

Щоб уникнути нещасного випадку, необхідно знати і дотримуватися наступних правил безпеки на природі:

1. Ймовірна небезпека під час відпочинку на природі:

- укуси отруйними тваринами і комахами (змії, павуки, оси, кліщі і т.д.);

- падіння з висоти;

- отруєння отруйними рослинами, ягодами і грибами;

- травмування на водоймах, річках;

- травмування під час грози і блискавки.

2. На природі дітям необхідно:

- бути обережними, перебуваючи на природі;

- слід берегти природу, дотримуватися законів спілкування з навколишнім середовищем!

- необхідно одягати для прогулянок і походів на природу зручне взуття. Надягати закритий одяг і головний убір, вирушаючи на природу, щоб уберегтися від укусів комах, особливо кліщів.

- уникати високої температури, задимленості, падіння дерев і провалів в прогорілий ґрунті під час лісової пожежі.

3. Чого не слід робити дітям на природі

- відставати від групи або тієї людини, з якою ви прийшли на природу.

- розводити багаття, або підпалювати сухостій.

- залишати після себе сміття і різні відходи після відпочинку на природі, слід завжди відносити їх з собою.

- ламати гілки дерев і засмічувати малі річки та джерела.

4. На природі дітям не дозволяється

- збирати незнайомі рослини і гриби.

- брати в руки незнайомі предмети, так як вони можуть бути вибухонебезпечні. У разі виявлення вибухонебезпечних предметів, слід негайно повідомити про це дорослим.

- розпалювати багаття без присутності дорослих і не в спеціально відведених для цього місцях. Йдучи, не забувайте ретельно загасити його водою.

5. На природі дітям суворо заборонено

- відвідувати ліс або парк під час грози, дощу, туману і в темний час доби.

- купатися в річках, озерах, водосховищах та на морі без нагляду дорослих.

- відвідувати лісову зону в період пожежної небезпеки.

Обов'язково після відвідування лісової і степової зони необхідно перевірити себе на наявність кліщів.

Пожежонебезпечний період

Недопущення та вчасне реагування на пожежі в природних екосистемах є пріоритетним напрямком роботи Державної служби України з надзвичайних ситуацій, особливо в пожежонебезпечний період.

Згідно статистики, з року в рік, саме в літній пожежонебезпечний період найчастіше виникають пожежі в лісових масивах, сільгоспугіддях. Щорічний досвід свідчіть, що основними причинами виникнення лісових пожеж є людський фактор, грозові розряди та неконтрольоване спалювання сухої трави та залишків рослинності в умовах спекотної  погоди. Також однією з причин виникнення пожеж є легковажно залишені відпочиваючими непогашені вогнища та кинуті недопалки, що, в першу чергу,  знищують чималі площі зелених насаджень і цим наносять державі значні матеріальні збитки.

У постійній бойовій готовності на надзвичайні ситуації знаходяться рятувальники міста Кривий Ріг, які протягом вихідних днів проводили профілактичні бесіди з відпочиваючими. Основна увага була направлена на заборону розведення багаття в екосистемах. Для якісного засвоєння застережень, громадянам були вручені тематичні листівки: «Бережіть ліс від вогню»  і пам’ятки з правил поведінки в умовах виникнення можливих надзвичайних ситуацій.

Співробітники ДСНС вкотре наголошують: «Треба пам’ятати, що основною причиною нещасних випадків на відпочинку є недбалість самих відпочиваючих. Протипожежні заходи в екосистемах зовсім нескладні, вони лише потребують дбайливого ставлення та розуміння серйозності можливих наслідків».

Впродовж пожежонебезпечного періоду забороняється:

- розведення багать у лісі;

- заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

- відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека);

- палити, кидати у лісі, на сільськогосподарських угіддях, торфовищах непогашені сірники, недопалки;

- випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;

- залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв'язку, радіофікації, інших комунікацій та об'єктів деревні залишки і горючі матеріали;

- звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Пам'ятайте, що попередити пожежу набагато простіше, ніж загасити!

У разі виявлення пожежі необхідно телефонувати в Службу порятунку за номером "101".