А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Звіт про роботу районної робочої групи з питань функціонування об’єктів бізнесу у Тернівському районі за 2020 рік

опубліковано: 12 січня 2021 оновлено: 13 січня 2021

 Протягом  2020 року робочою групою проведено 8 засідань за напрямами :

-          моніторингу об’єктів бізнесу з питань детінізації ринку праці, недопущення виплати заробітної плати  в «конвертах» та  зменшення мінімального його розміру

-           встановлення фактів порушення реалізації та обігу алкогольних та тютюнових виробів з закладах бізнесу  на території району

-          ліквідації осередків стихійної торгівлі,

-          виконання суб’єктами господарювання  вимог Закону України «Про захист прав споживачів»;

-          правил роботи пересувних тимчасових споруд та інші.

За 2020 рік для організації інформаційно-профілактичної роботи проведено моніторинг діяльності 273 суб’єктів господарювання, у тому числі тих, об’єкти яких знаходяться біля навчальних, освітньо - виховних закладів, закладів культури і закритих спортивних споруд.

В ході моніторингу звертається увага на всіх об’єктах, де є алкогольні, слабоалкогольні напої, пиво та тютюнові вироби, на наявність ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами; на відсутність зовнішньої реклами на зазначену продукцію, наочної інформації (інформаційні таблички, слогани) з попередженням продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пива особам, які не досягли 18 років. Тому не менш важливим питанням, яке виноситься на засідання районної робочої групи з питань функціонуванню об’єктів бізнесу -  є порушення законодавства України про  обіг  та реалізацію алкогольних та тютюнових виробів.

В наслідок  проведеної спільної роботи працівниками Тернівського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області за 2020 рік складено за ст.156  КУпАП «Порушення встановленого порядку промислової переробки, зберігання, транспортування або знищення конфіскованих спирту, алкогольних напоїв чи тютюнових виробів» складено 21 адміністративний протокол.

Відповідно до подань керівництва Тернівського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області усі порушники запрошувалися на засіданнях районної робочої групи яким вказано на безумовне дотримання вимог Законів України від 21.01.2010 №1824 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв»; від 19.12.1999 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»; п.11 «Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 20.07.1996 №854; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту населення від впливу шуму»; покращення умов обслуговування споживачів.

Члени районної робочої групи співпрацюють з загальноосвітніми закладами, професійно-технічними навчальними закладами, з представниками громадських організацій, залучаються кримінальна міліція у справах дітей, служба у справах дітей виконкому районної у місті ради, міський центр соціальної служби сім’ї та молоді, шкільні медичні сестри, медичні працівники, громадські організації, якими постійно ведеться інформаційно-профілактичні заходи серед дітей, учнівської молоді, їх батьків в напрямку пропагування здорового способу життя серед учнів різних вікових категорій та їх сімей в цілому.

При проведенні масових заходів залучені суб’єкти господарювання під час державних свят інформовані про дотримання Закону України щодо заборони або обмеження продажу алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів. Також дане питання на постійному контролі  у Тернівському ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області.

У виконкомі районної ради працює телефон для інформування про факти продажу алкогольних та тютюнових виробів, пива неповнолітнім особам у торговельній мережі району тимчасово - 097-035-10-10 . Інформацію про його роботу розміщено на офіційному веб - сайті виконкому районної в місті ради в мережі Інтернет та  у соціальній мережі Фейсбук.

Для вирішення актуальних питань із працевлаштування найманих працівників протягом 2020 року проведено 244 обстеження об’єктів бізнесу району. За результатами проведеної роботи виявлено: порушень – 15, легалізовано 19 осіб. Усім працюючим на місцях надана інформаційна підтримка щодо правової обізнаності в частині офіційного працевлаштування.

З метою вжиття заходів реагування на виявлені порушення, суб’єкти господарювання, які використовували у 2020 році найману працю із порушенням трудового законодавства, запрошувались на засідання робочої групи та повторно проводились обстеження об’єктів бізнесу з метою підтвердження фактів усунення виявлених раніше недоліків. У тому числі, для підтвердження працевлаштування та встановлення чисельності оформлених найманих працівників у зазначених ФОП, були надіслані запити до Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області. Стосовно ФОП, які допустили порушення повторно, направлені листи до інспекції з питань праці та зайнятості населення департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради.

У вересні та листопаді місяцях 2020 року за участю представників інспекції з питань праці та зайнятості населення департаменту соціальної політики Криворізької міської ради, управління розвитку підприємництва виконкому районної у місті ради проведені інформаційні зустрічі із суб’єктами господарювання та їх найманими працівниками району у місцях зосередження об’єктів бізнесу (торгівельний центр по вул. Адмірала Головка, 40, торгівельний центр по вул. Чарівна,1б).

У 2020 році на засіданнях виконкому районної у місті ради двічі (12.03.2020, 11.12.2020) заслухане питання легалізації «тіньової» зайнятості працівників у об’єктах малого бізнесу району :

- про напрямки роботи з питань легалізації найманої праці, які впроваджувались в Тернівському районі протягом 2018-2019 років;

- про проведення роботи з питань легалізації найманої праці в Тернівському районі протягом 2020 року.

            З метою  швидшого реагування на виявлені порушення трудового законодавства в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Тернівської районної у місті ради діє «гаряча лінія» 067-433-67-86 з питань соціально – трудових відносин. Інформація про роботу даного телефону розміщена на офіційному веб-сайті виконкому Тернівської районної у місті ради та Криворізькому ресурсному центрі.

   Наявність осередків стихійної торгівлі суб’єктів господарювання  є одним із проявів нерівної  конкуренції, відсутність платежів до бюджетів всіх рівнів, незахищені працівники і загроза для життя мешканців через реалізацію продуктів харчування без відповідних документів щодо їх якості. Протягом 2020 року  відповідно до п.5 «Угоди про взаємодію з питань протидії незаконному продажу товарів у місті Кривому Розі», відділом розвитку підприємництва виконкому районної у місті ради спільно з Тернівським ВП КВП ГУНП проведено 37 спільних рейдів та складено 81 адміністративний протокол за ст. 160 КУпАП «Торгівля з рук в невстановлених місцях. У тому числі протягом 2020 року за  ст. 159 КУпАП «Порушення правил торгівлі на ринках» складено 9 адміністративних протоколів; за ст. 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях» – 81; за ст. 164 КУпАП «Порушення порядку провадження господарської діяльності» – 2; за ст. 44 -3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей» – 100.

Робота районної робочої групи з питань функціонування об’єктів бізнесу і в подальшому буде спрямована на координацію та взаємодію органів місцевого самоврядування, контролюючих органів, правоохоронних органів для забезпечення  балансу інтересів мешканців району та суб’єктів господарювання.