А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

«ОБЕРІГ ДЛЯ УКРАЇНИ»

опубліковано: 06 липня 2021 оновлено: 07 липня 2021

У ніч з 6 на 7 липня, в Україні святкують Івана Купала.

З давніх часів, у цей день дівчата збирали цілющі трави, які мали особливу магічну силу. Із зібраних трав, потайки від парубків протягом дня плели вінки, кількість їх могла бути різна: один, два, три, але кожен з них мав обов'язково складатися із дванадцяти польових рослин з лікарськими властивостями.

Купальський вінок — один із обов'язкових атрибутів свята Івана Купала, це символ дівочої цноти, оберіг родини на долю на щастя.

Увечері молодь палять вогнища, довкола яких водять хороводи і через які стрибають.

 До свята Івана Купала, у відділенні денного перебування комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Тернівському районі» Криворізької міської ради відбувся  майстер-клас з плетіння вінків «Оберіг для України».

Фахівець комунальної установи ознайомила «дівчат» - відпочиваючіх відділення деного перебування з технікою плетіння вінка.  Щоб сплести вінок, знадобляться свіжі польові з лікарськими властивостями квіти з довгими, гнучкими стеблами. Підійдуть ромашки, кульбаби, волошки, конюшина. Не варто обривати листя, бо воно додасть вінку об'єм. Дуже красиво у вінку виглядають ягоди зі стеблом. Кожну квітку слід вплітати щільно, ближче до попередніх. В ході плетіння слід продовжувати додавати квіти і ягоди, поки вінок не підійде по об`єму голови.  Далі з'єднуються кінці вінка разом. Вінок готовий.

Наші «дівчата» впоралися на відмінно!

Фахівець установи зазначила, що купальська ніч вважається магічною, трави, зібрані на Івана Купала і сплетені у вінок, набувають магічної сили і протягом року оберігають родину та оселю від хвороби, навроки та всяких негараздів!