А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області ІНФОРМУЄ

опубліковано: 05 вересня 2021 оновлено: 06 вересня 2021

Рятувальники радять утриматись від випалювання сухої рослинності!

В літній період року масово виникають пожежі в екосистемах, а саме у лісових та степових зонах. Тепла і ясна погода призводить до підвищення пожежонебезпеки.

Внаслідок, рятувальники закликають людей зменшити людську участь, як фактор впливу виникнення пожежі, не провокувати виникнення пожеж та дотримуватись певних правил поведінки в екосистемах.

Для кожного мешканця приватної ділянки, це норма – спалювати сміття на своїй присадибній чи дачній території. Але більшість навіть не мають уявлення, яку загрозу несе за собою спалювання залишків рослинності, а особливо сміття.

В першу чергу, при спаленні сухостою, люди знищують не тільки сміттєві залишки, але і своє здоров’я, а також завдають значної шкоди довкіллю.

Під час процесу горіння рослинних залишків виділяються мікрочастинки диму до складу яких входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

Із сухою травою та листям, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Пластик та поліетилен при згоранні виділяє до 70 різноманітних хімічних сполук в повітря, більшість з яких отруйні для людини.

Тому, випалювання, яке порушує стан навколишнього природного середовища завдає непоправної шкоди здоров’ю населення та винищує зелені насадження.

Але, катастрофічною причиною під час спалювання сухих рослинних залишків є виникнення пожеж, які можуть перерости у великомасштабні пожежі.

Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. Для цього необхідно залучати велику кількість особового складу рятувальників та пожежно-рятувальної техніки.

Неконтрольовані пожежі становлять загрозу приватним житловим будинкам, втрати великих матеріальних цінностей та тваринам, які перебувають на території приватного угіддя.

Також не потрібно забувати про шкоду, якому піддається довкілля.

При пожежі в зелених насадженнях гине безліч тварин, птахів та комах, які не здатні самостійно врятуватись. Хтось з них згорає, а хтось задихається від їдкого диму.

Господарям, слід замислитись, чи варто випалювати суху траву, бур’ян, опале листя та сміття. Так, перетворюючи екосистеми на попелище люди наносять шкоду навколишньому середовищу, собі й оточуючим, а також додають роботи пожежним, які ризикують своїм життям та здоров’ям приймаючи виклик у боротьбі з небезпечними неконтрольованими пожежами. 

Шановні громадяни!

У разі виникнення пожежі, одразу телефонуйте до служби порятунку за номером «101». Будьте відповідальними та не нехтуйте правилами безпеки. Бережіть навколишнє середовище! 

Не провокуй пожежі в екосистемах!

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають значного збитку державі та, впершу чергу, навколишньому середовищу, а також можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісові насадження.

Найчастіше пожежі у природних екосистемах виникають у результаті людської недбалості та неуважності. Особливо збільшується кількість пожеж в екосистемах у літній період. Вогонь знищує будівлі, споруди, дерева, зазнають шкоду здоров’ю, а іноді гибелі людей.

Найчастішими причинами виникнення пожеж у природних екосистемах є: кинуті недопалки або сірники, розведення вогнища і необережне поводження з ним, роботи у лісових районах (утилізація сміття, будівництво і т. д.), випалювання трави на лісових галявинах.

У 90% випадків причина виникнення лісових пожеж – діяльність людини.

Аби уникнути подібного, слід пам'ятати, що розпалювати вогнища й застосовувати відкритий вогонь у лісі забороняється! За сухої погоди достатньо найменшої іскри, щоб спалахнуло велике полум'я, особливо у хвойному лісі. Забороняється розпалювати багаття на торфовищах, поблизу копиць сіна, скирт соломи. Пожежну небезпеку також становлять старі пні та сушняк.

Слід дуже пильно наглядати за дітьми, адже, користуючись свободою, вони можуть підпалити чагарник чи сушняк. Їхні пустощі з вогнем в пожежонебезпечний період – дуже небезпечні.

Правила безпеки під час виникнення пожежі в природних екосистемах:

-            негайно повідомте пожежно-рятувальну службу за телефоном «101» про місце, масштаб та характер пожежі;

-            не панікуйте та не приймайте поспішних рішень;

-            не тікайте від полум`я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом

-            з небезпечної зони, до якої наближається полум`я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму поширення вогню;

-            якщо втекти від пожежі неможливо, вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що над самою поверхнею землі, – воно тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;

-            гасити полум`я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

-            під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв`язок за допомогою голосу;

-            будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитись та травмувати вас.

Шановні громадяни!

Якщо ви помітили загорання в лісах, на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

 Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків. 

Криворізьке районне управління Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області