А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

``Зелений агресор – амброзія полинолиста!``

опубліковано: 30 серпня 2020 оновлено: 31 серпня 2020

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів. Засмічує всі польові культури, особливо просапні, овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників, щільно росте на узбіччях доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і річок, на пустирях та інших необроблюваних землях.

Амброзія полинолиста – це не лише злісний бур’ян, а й дуже сильний алерген з тривалим періодом цвітіння. Квітковий пилок амброзії, потрапляючи на слизову оболонку носа або на кон’юнктиву очей, спричинює сінну пропасницю, яка супроводжується підвищенням температури, набряком слизової оболонки, верхніх дихальних шляхів та очей.

Для захворювання досить 40—50, а інколи навіть 3—5 зерен пилку. Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі підіймаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань (майже на 50 км).

Найефективнішим комплексним засобом боротьби з бур’яном є об’єднання зусиль та знешкодження цієї небезпечної алергенної рослини з застосуванням агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби.

В населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої створення газонів із багаторічних трав. Багаторічні трави пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої.

Хімічний метод доцільно застосовувати в промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Механічний метод – бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні площадки, промислові території і інші) виключене застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання,

ручного видалення або скошування. Найефективніший механічний метод-виривання з коренем на будь-якій стадії розвитку. Але цей метод найдорожчий.

Хаотичне випадкове скошування амброзії полинолистої в період її вегетації призводить до того, що рослина починає рясне кущення і тим самим поширює площу вогнищ. Дуже важливо її знищувати там де ви живете, працюєте, навчаєтесь.

Якщо повністю знищити амброзію полинолисту в радіусі 100 метрів від місця де працює та живе хворий на алергію до пилку амброзії, то ця людина може різко знизити кількість ліків, а збільшення радіусу до 300 метрів дозволить її майже повністю перестати вживати ліки і навіть в безвітрену погоду спати з відкритим вікном.

            Знищуйте амброзію полинолисту – небезпечний карантинний бур’ян!

Пам’ятайте, що знищуючи карантинні рослини, ви зберігаєте своє здоров’я!».