А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Про умови та порядок влаштування громадян похилого віку та осіб з інвалідністю до будинку –інтернату

опубліковано: 30 березня 2021 оновлено: 31 березня 2021

Будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю  є стаціонарним інтернатним закладом соціального захисту, що утворюється для цілодобового проживання (перебування) та догляду за громадянами похилого віку та особами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, соціально-побутового, медичного обслуговування, соціальних послуг і комплексу реабілітаційних заходів.Влаштування до будинку-інтернату здійснюється відповідно до норм  Типового положення  про будинок–інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, затвердженого  постановою  Кабінету України від 02.09.2020 № 772 « Про затвердження Типового положення про будинок–інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю»

  

Залежно від профілю будинки-інтернати функціонують як:

- геріатричні пансіонати для громадян похилого віку, які потребують стороннього догляду або підтримки в проживанні;

- будинки-інтернати для осіб з інвалідністю віком від 18 до 60 років.

 

До інтернату відповідно до профілю приймаються:

громадяни, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року, - до геріатричного пансіонату;

особи з інвалідністю у віці більше 18 років, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, соціально-побутового обслуговування, медичної допомоги та комплексу реабілітаційних заходів і яким згідно з висновком лікарської комісії не протипоказане перебування в інтернаті, - до будинку-інтернату для осіб з інвалідністю.

 

До інтернату насамперед приймаються особи, з числа вищезазначених, які:

мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною (Герої Соціалістичної Праці, Герої України та повні кавалери ордена Трудової Слави), є ветеранами війни, особами, на яких поширюється дія Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”та “Про жертви нацистських переслідувань”;

постраждали внаслідок збройного конфлікту, тимчасової окупації, надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру, нещасних випадків, а також внутрішньо переміщені особи;

постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорій 1, 2 або 3 відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”;

є ветеранами праці, самотніми громадянами похилого віку або самотніми особами з інвалідністю, членами сімей загиблих військовослужбовців;

потребують опіки та піклування, у тому числі під час вирішення питань про недієздатність чи обмеження цивільної дієздатності таких осіб.

 

Підопічні будинку-інтернату відповідно до встановлених норм забезпечуються:

житловим приміщенням для проживання (перебування) та комунальними послугами;

предметами, матеріалами, м’яким і твердим інвентарем (одягом, взуттям, постільною білизною, засобами особистої гігієни, столовим посудом);

раціональним не менш як чотириразовим харчуванням, у тому числі дієтичним (проміжки часу між прийманням їжі не повинні перевищувати чотирьох годин;

         лікарськими засобами, технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення у порядку, встановленому законодавством.

 

На повне державне утримання (на безоплатній основі) до будинку-інтернату приймаються:

особи з інвалідністю I групи;

особи з інвалідністю з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;

громадяни похилого віку, особи з інвалідністю II-III груп, середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

 

З установленням диференційованої плати до будинку-інтернату приймаються громадяни похилого віку, особи з інвалідністю II-III груп, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткових мінімуми, але не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

За умови 100% оплати послуг до будинку інтернату приймаються громадяни похилого віку, особи з інвалідністю II-III груп середньомісячний сукупний дохід яких перевищує чотири прожиткових мінімуми. Тарифи на платні соціальні послуги встановлюються будинком - інтернатом у порядку, встановленому законодавством.

У разі отримання громадянами похилого віку та особами з інвалідністю соціальних послуг із установленням диференційованої плати або за умови оплати послуг, а також у разі отримання соціальних послуг денного догляду, підтриманого проживання (якщо інтернат не забезпечує харчуванням) пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) та/або державна соціальна допомога виплачується їм у повному розмірі.

За наявності вільних місць до будинку-інтернату можуть прийматися громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, у яких є особи, які повинні забезпечувати їм догляд і допомогу за договором довічного утримання, спадковим договором, за умови оплати послуг.

Якщо до інтернату приймаються особи, які є подружжям і при цьому один із подружжя не є особою з інвалідністю або не досягнув 60-річного віку, профіль інтернату вибирається за бажанням подружжя.

Приймання до інтернату проводиться згідно з путівкою.  Під час прийняття до будинку-інтернату підопічні проходять санітарно-гігієнічну обробку із зміною одягу та взуття, розміщуються в приймально-карантинному відділенні на 14 днів для подальшого спостереження та в разі відсутності проявів гострих інфекційних хвороб переводяться на цілодобове проживання (перебування) у відповідні кімнати.

На кожного підопічного ведеться медична картка, до якої вносяться всі дані про стан його здоров’я протягом періоду перебування в інтернаті, лікування, консультації, а також результати об’єктивних, функціональних, рентгенологічних, лабораторних та інших обстежень.

 На території Дніпропетровської області знаходиться 13 інтернатних установ, з них 9 психонерологічних інтернатів та 4 геріатричних пансіонати.  

У місті Кривому Розі, на території Тернівського району для обслуговування самотніх і неспроможних обслуговувати себе громадян похилого віку та осіб з інвалідіністю створені дві комунальні установи «Будинок милосердя» Криворізької міської ради та «Будинок милосердя «Затишок» Криворізької міської ради.

 З  питань направлення до будинку-інтернату  громадяни району мають право звернутися до  управління  праці та соціального захисту населення виконкому Тернівської районної у місті ради за адресою: вул. Ухтомського, 23,  м.Кривий Ріг, 50083,   прийомні дні з понеділка по  п’ятницю з 9.00 до 16.00, тел. для довідок: 0674336786, 0975033528.