А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

ЗВІТ щодо здійснення виконкомом Тернівської районної у місті ради державної регуляторної політики за 2020 рік

опубліковано: 31 січня 2021 оновлено: 03 лютого 2021

Державна регуляторна політика у сфері господарської діяльності - це постійний та послідовний напрямок роботи, що спрямований  на вдосконалення правового регулювання господарських відносин між регуляторними органами та суб’єктами господарювання, недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, що здійснюється в межах, у порядку та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами України. Головною метою єдиної державної регуляторної політики є вдосконалення регуляторного процесу, підвищення ефективності та якості нормативно-правових актів, встановлення доступності та прозорості їх дії.

Важливим принципом запровадження регуляторного механізму виступають прозорість і відкритість регуляторних процесів, урахування громадської думки на всіх етапах підготовки та прийняття регуляторних актів, обов'язковість розгляду ініціатив, зауважень та пропозицій, наданих у встановленому порядку фізичними та юридичними особами, об'єднаннями, а також їх обґрунтованість та публічність.

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» виконкомом Тернівської районної у місті ради у 2020 році здійснювалась системна і послідовна реалізація державної регуляторної політики. Відкритість прийняття рішень дозволила організувати системний діалог між суб’єктами господарювання та органами місцевого самоврядування на засадах:

- постійної активності суб’єктів господарювання, спрямованої на ініціативний захист власних інтересів в процесі розробки та прийняття нормативно-правових актів;

- отримання оптимального балансу між вирішенням господарських питань та досягненням цілей організованої бізнес-спільноти;

- здатності зробити всебічний розрахунок соціальних наслідків щодо регуляторних рішень, які перебувають на стадії розробки та прийняття;

- забезпечення послідовного виконання чіткого порядку прийняття регуляторних актів, підкріплених процедурами громадського обговорення, відстеження результативності.

Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» визначено головне завдання – сприяння успішній реалізації запланованих дій з регуляторної діяльності. На сьогодні в місті діють 28 регуляторних актів.

Планом діяльності виконкому міської ради з підготовки проектів регуляторних актів у 2020 році передбачалося прийняття двох регуляторних актів:

– Про встановлення тарифів (цін) на платні послуги, що надаються архівним відділом виконкому Криворізької міської ради населенню, бюджетним установам та іншим споживачам;

– Про визначення конкурсних засад розміщення пересувних тимчасових споруд та утримання об’єктів благоустрою в м. Кривому Розі в новій редакції.

Крім цього, протягом року здійснено заходи з відстеження результативності 15 регуляторних актів, а саме:

– Рішення міської ради від 23.05.2018 №2711 «Про встановлення ставок єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва міста Кривого Рогу на 2019 рік» повторне відстеження;

– Рішення міської ради від 24.06.2015 №3728 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кривого Рогу» періодичне відстеження;

– Рішення міської ради від 24.07.2013 №2109 «Про внесення змін до Положення про порядок оформлення оренди об’єктів комунальної власності міста» періодичне відстеження;

– Рішення виконкому міської ради від 14.09.2016 №387 «Про внесення змін до міської маршрутної мережі пасажирського транспорту» періодичне відстеження та інші.

З метою подальшого забезпечення відкритості регуляторного процесу та співпраці членів територіальної громади міста з органами місцевого самоврядування і посилення ефективності її напрямів, підтримується в актуальному стані офіційна сторінка виконкому районної у місті ради (www. trnvk.gov.ua) в мережі Інтернет.

Для отримання пропозицій та зауважень від громадян, суб’єктів господарювання, їх об’єднань, наукових установ та консультативно-дорадчих органів під час обговорення проектів та здійснення заходів з відстеження діючих регуляторних актів діє електронна поштова скринька (e-mail:[email protected]).

Виконкомом районної у місті ради забезпечується інформаційне наповнення власного офіційного вебсайту інформацією щодо регуляторної діяльності виконкому міської ради підтримку її в актуальному стані.

При проведенні обговорень та відстежень результативності дії того чи іншого регуляторного акту міськвиконкому або міської ради, розробнику надається інформація щодо надходження пропозицій та зауважень від суб’єктів господарювання та громадян Тернівського району. 

З метою вивчення думки суб’єктів господарювання району про стан регуляторної політики у сфері господарської діяльності, виконкомом щоквартально проводиться анкетування з означених питань. В поточному році анкетуванням було охоплено понад 600 респондентів. Більшість підприємців відмітили, що знайомі з правами у здійсненні державної регуляторної політики. На думку опитаних, проведення реформ органами місцевого самоврядування у дозвільній системі та регуляторній політиці впливає на їх підприємницьку діяльність. Респонденти задоволені отриманою інформацією стосовно здійснення органами місцевого самоврядування регуляторної політики у сфері господарської діяльності.

Основними питаннями, які потребують регулювання, суб’єкти господарювання вважають зниження податків та тарифів на оренду земельних ділянок, недобросовісна конкуренція серед суб’єктів господарювання міста. Про певну частку довіри суб’єктів господарювання говорить той факт, що серед побажань респондентів визначено підвищення якості роз’яснювальної роботи, збільшення навчально-освітніх заходів з питань підприємництва.

Крім того, з метою підвищення якості роботи в напрямі реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності міста суб'єктам господарювання та розробникам проектів регуляторних актів постійно надається інформаційно-консультаційна допомога та напрацьовуються форми співпраці з ними.

Для здійснення ефективної державної регуляторної політики діяльність органів місцевого самоврядування повинна бути зосереджена на забезпеченні ефективної роботи і розширенні інформаційного простору засад організації та функціонування підприємництва, поглибленні діалогу з бізнесом у вирішенні питань створення стабільного підґрунтя розвитку економічного потенціалу та сприятливих умов для розвитку підприємництва. В цілому стан реалізації державної регуляторної політики у Тернівському районі визначає стійку тенденцію з упорядкування регуляторних процесів відповідно до вимог нормативно-правової бази, а впровадження її принципів дозволяє враховувати інтереси суб'єктів господарювання.