А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

До відома громадян!

опубліковано: 29 травня 2019 оновлено: 30 травня 2019

З метою удосконалення та підвищення ефективності програми соціальної підтримки населення 17 квітня 2019 року Постановою Кабінету Міністрів України № 373 внесено зміни до   Постанови Кабінету  Міністрів України від 21.10.1995 №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово- комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» стосовно надання субсидій, а саме:

 

Стосовно призначення субсидії на наступний період у травні 2019 року

 

             У травні 2019 року житлова субсидія призначається на наступний період без подання нових заяви і декларації домогосподарствам, які одержували субсидію у попередньому періоді і у них відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (за виключенням громадян, які не змогли вчасно отримати житлову субсидію в АТ «Ощадбанк» у готівковій формі у зв’язку з тим, що перебували у складних життєвих обставинах, спричинених інвалідністю, віком, станом здоров’я ).

            Повторно з заявою та декларацією у травні 2019 року необхідно звернутися:

-          орендарям житла;

-          внутрішньо переміщеним особам;

-          домогосподарствам, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих осіб;

-          домогосподарствам, де є непрацюючі особи працездатного віку,  в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати;

-          особам, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства. 

 

В заяві про призначення житлової субсидії обов’язково має бути зазначено номер мобільного телефону.

 

 

Стосовно виплати субсидії в  готівковій формі за довіреністю

 

            Врегульовано питання виплати житлової субсидії у готівковій формі АТ «Ощадбанк» представнику одержувача за довіреністю, яка оформлена відповідно до частини четвертої статті  245 Цивільного кодексу України.

            Така довіреність має бути видана на працівника територіального центру соціального обслуговування, зразок підпису якого посвідчує керівник, та оформлена на офіційному бланку організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання. Підписується довіреність керівником (начальник, директор, голова, головний лікар тощо)  цієї організації (навчальний  або лікувальний заклад, житлово-експлуатаційна організація, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний кооператив тощо) та скріплюється печаткою організації.

 

Щодо джерела фінансування комісійної винагороди АТ «Ощадбанк»

  

Змінено джерело фінансування комісійної винагороди АТ «Ощадбанк» у розмірі 0,7 відсотка суми платежу, яка утримується банком під час перерахування надавачами послуг житлових субсидій у грошовій безготівковій формі.

Зазначена    комісійна винагорода утримуватиметься з сум нарахованих субсидій у грошовій формі, а при розрахунку таких субсидій їх розмір збільшуватиметься на відповідну величину.

 

 

 

Стосовно інших змін в порядку надання субсидій

 

Надано право комісіям призначати житлову субсидію домогосподарствам:

- які мешкають у житловому приміщенні, опалювальна площа якого перевищує  120 кв. метрів для квартири, 200 кв. метрів для індивідуального будинку, якщо у складі домогосподарства є особи з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату, які пересуваються на візках і яких забезпечено цим житловим приміщенням за рахунок державного чи місцевого бюджету;

- якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особа, яка має заборгованість зі сплати аліментів, але вона перебуває у місцях позбавлення або обмеження волі.  

 

У зв’язку з впровадженням грошової форми надання житлових субсидій з травня 2019 року скасовано проведення перерахунків розміру житлових субсидій (у разі ненадання або надання не в повному обсязі житлово-комунальних послуг, зменшення витрат на управління багатоквартирним будинком, нарахування плати за послугу з постачання теплової енергії у разі відсутності засобів обліку з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря), які здійснювалися за попередній період на підставі інформації надавачів послуг.

 

Щодо запровадження надання пільг з оплати

житлово-комунальних послуг  у грошовій формі

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019  № 373 затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, який застосовуватиметься з 1 жовтня 2019 року.

Передбачено дві форми надання пільг у грошовій формі: готівкова і безготівкова.

Пільги надаватимуться у грошовій безготівковій формі через АТ “Ощадбанк” аналогічно грошовій безготівковій формі надання житлових субсидій.

За заявою пільговика надання пільги може проводитись у готівковій формі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок в АТ “Ощадбанк”, відкритий пільговиком. Реквізити рахунка мають бути вказані у заяві.

Якщо у пільговика, який отримуватиме пільги у готівковій формі, виникне заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, про що орган соціального захисту населення повідомлятимуть надавачі послуг, пільга буде надаватися йому з наступного місяця у грошовій безготівковій формі.