А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг учасникам бойових дій у АТО на сході України та ООС у Донецькій і Луганській областях.

опубліковано: 25 серпня 2021 оновлено: 26 серпня 2021
 Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  учасники бойових дій  користуються 75 % пільгами на оплату житлово-комунальних послуг.
 
З 01.10.2019 набрав чинності  Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі (далі – Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 373, який визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінсоцполітики для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.
 
Згідно вищезазначеного Порядку управління праці та соціального захисту населення виконкому Тернівської районної у місті ради (далі - Управління)  на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, розраховує суму пільги, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, та з урахуванням встановлених цін/тарифів (внесків) і державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування. Виплата розрахованої суми пільги здійснюється у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ “Ощадбанк”, або за заявою пільговика, поданою до Управління до 15 жовтня (15 травня), у якій зазначаються виплатні реквізити, виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону. 
 
Тобто пільговик може звернутися до Управління (вул. Ухтомського, буд. 23) з заявою на отримання пільги у грошовій готівковій формі у банку, реквізити якого будуть вказані у заяві.
 
Нарахування пільг по домогосподарству, в якому зареєстрований пільговик, нараховується на соціальні норми згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».
 
Згідно з п.8 Порядку, за отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги, пільговики звертаються до Управління.
 
За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) пільговики звертаються до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.
 
За отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, пільговики звертаються до АТ “Ощадбанк”. Інформація надається в порядку, визначеному АТ “Ощадбанк”.