А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

«ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ»

опубліковано: 25 травня 2021 оновлено: 26 травня 2021

З настанням теплого періоду року частішають випадки виникнення спалахів  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь,  пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань.

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Відпочиваючі відділення денного перебування комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Тернівському районі» Криворізької міської ради долучилися до участі в бесіді «Профілактика харчових отруєнь». В ході бесіди підопічні згадали: які продукти є небезпечними для вживання, дізналися про симптоми хвороби, про профілактику харчового отруєння та першу допомогу. Як наголосила фахівець установи, для уникнення  інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:

  • не вживати продуктів і напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  •  не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  •  не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  •  не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні). при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
  •  не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;
  •  перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
  •  обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Пам’ятайте, самолікування небезпечне.