А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Інформування по стану річки Саксагань

опубліковано: 24 лютого 2020 оновлено: 25 лютого 2020

У 2020 році, з метою запобігання забруднення водних об’єктів Тернівського району                 м. Кривого Рогу, виконкомом Тернівської районної у місті ради продовжуються роботи з виявлення та ліквідації джерел забруднення водойм.

У січні-лютому поточного року тимчасовою робочою групою виконкому Тернівської районної у місті ради спільно з представниками: Тернівського відділення поліції  КВП ГУНП в Дніпропетровській області, КП "Кривбасводоканал" проведено обстеження території прибережної смуги річки Саксагань: вдовж житлового масиву вулиці Карбишева; КНС №70 КП «Кривбасводоканал» по вул. Карбишева; вул. Енергетиків, біля навісного пішохідного мосту; периметр водойми ставка «Ленінський», поблизу садівничих товариств: «Колос», «Озерне», «Монтажник». В результаті візуального огляду будь-яких витоків чи скидів забруднюючих речовин від: КНС-№70 КП «Кривбасводоканал», приватних домоволодінь та дачних, садових будинків не було виявлено.

Але, 20.02.2020, за межами  міста Кривого Рогу, біля с. Сергіївка Софіївського району було виявлено забруднення річки Саксагань невідомими стоками.

Виконком Тернівської районної у місті ради не має повноважень здійснювати контроль за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища за межами території Тернівського району міста Кривого Рогу та не може впливати на стан води річки Саксагань, яка відноситься до території Софіївського району.

Враховуючи вищезазначене та факт про те, що річка Саксагань за течією входить на територію Тернівського району міста Кривого Рогу з території земель Софіївського району через Криворізький район виконкомом Тернівської районної у місті ради було направлено лист Софіївській райдержадміністрації щодо проведення роботи з виявлення та ліквідації джерел забруднення річки Саксагань в межах території Софіївського району.

Додатково повідомляємо, що ураховуючи обмежену кількість точок державного моніторингу поверхневих водних об’єктів в місті Кривому Розі з 2017 року коштом міського фонду охорони навколишнього природного середовища проведено моніторингові дослідження якості води річок Інгулець та Саксагань.

За результатами лабораторних досліджень якість води в річці Саксагань вже на вході в місто не відповідає нормативним показникам.

Так, за письмовим підтвердженням Регіонального офісу водних ресурсів у Дніпропетровській області від 24.01.2020 № 145/11-20 було з’ясовано, що середньорічні значення у 2019 році в моніторинговій точці Макортівського водосховища в 65 км від гирла річки за вмістом хлоридів – 440,04 мг/дм3 (ГДК – 350 мг/дм3), сульфатів – 1352,09 мг/дм3 (ГДК – 500 мг/дм3), сухого залишку – 3244 мг/дм3 (ГДК – 1000 мг/дм3), що в свою чергу негативно впливає на якість води в річках Саксагань та Інгулець в місті Кривому Розі».