А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря при експлуатації газових та твердопаливних котлів!

опубліковано: 21 листопада 2019 оновлено: 21 листопада 2019

З настанням холодів суб’єкти господарювання починають експлуатувати для обігріву виробничих та адміністративних приміщень газові та твердопаливні котли, які є джерелом викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

На сьогодні всі суб’єкти господарювання, які є власниками стаціонарних джерел забруднення (у тому числі і власниками побутових котлів), можуть здійснювати викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря лише після отримання відповідного дозволу (ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря). Пов’язано це з тим, що побутові газові чи твердопаливні котли хоч і віднесені до «наймолодшої» третьої групи стаціонарних джерел забруднення, але вони не можуть використовуватися без наявності дозволу на викиди забруднюючих речовин. Закон України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.92 р. № 2707-XII.

Таким чином, щоб легітимно користуватися побутовими газовими чи твердопаливними котлами, суб’єкт господарювання має отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин.

            Дозвіл на викиди повинні мати підприємства, установи, організації та громадяни-суб’єкти підприємницької діяльності. Ця норма закону не розповсюджується на громадян, які використовують індивідуальне опалювальне обладнання у власних житлових будинках та квартирах.

Суб’єктам господарювання, які використовують газові і твердопаливні котли, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин  в атмосферне повітря необхідно невідкладно:

-          звернутися    до   Департаменту   екології  та   природних  ресурсів Дніпропетровської

державної  обласної   адміністрації   за   адресою:   49010,   м. Дніпро,  вул. Лабораторна,69    тел. (056) 464161, (096) 5129424);

-          розробити     матеріали     оцінки    впливу    на   навколишнє середовище   або   впливу  на

довкілля  (ст.51  Закону   України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 23 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», Закону України «Про оцінку впливу на довкілля») в  залежності   від   потужності    котлів;

-          отримати    висновок   санітарно-гігієнічної   експертизи    (ст. 25  Закону  України   «Про

охорону атмосферного повітря»);

-          сплачувати   екологічний   податок   за   викиди   забруднюючих   речовин   в  атмосферне

повітря (ст.10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря,  ст.240 Податкового кодексу України).

Враховуючи вищезазначене, рекомендуємо суб’єктам господарювання дотримуватись вимог  природоохоронного законодавства  України та рекомендуємо невідкладно отримати дозвіл на викиди забруднюючих   речовин в атмосферне повітря у разі експлуатації газового або твердопаливного котла, що дозволить запобігати шкідливому впливу на стан атмосферного повітря та забезпечить мешканцям міста безпечне для здоров'я і життя навколишнє природне середовище».