А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово- комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива

опубліковано: 20 листопада 2018 оновлено: 21 листопада 2018

З метою удосконалення та підвищення ефективності програми соціальної підтримки населення при оплаті житлово-комунальних послуг 17 жовтня 2018 року Постановою Кабінету Міністрів України № 841 внесено зміни до   Постанови Кабінету  Міністрів України від 21.10.1995 №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово- комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (далі - Постанова), а саме:

 

Стосовно терміну, на який призначається субсидія

 

            Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

на неопалювальний  сезон - з 1 травня по 30 вересня,

на опалювальний сезон - з 1 жовтня до 30 квітня.

Для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, житлова субсидія на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Всім домогосподарствам, яким субсидія була призначена  на неопалювальний сезон 2018 року, у тому числі без визначення її розміру, продовжується термін дії субсидії до кінця опалювального сезону, і проводиться розрахунок розміру субсидії на опалювальний сезон без повторного звернення.

            Розрахунок розміру субсидії на  на опалювальний сезон таким домогосподарствам проводиться на підставі доходів за І-ІІ квартали поточного року.

 

Стосовно призначення субсидії на понаднормову площу житла

 

Доповнено перелік осіб, яким житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії на  понаднормову площу житла, громадянами які: отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника; а також досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, і отримують пенсію за вислугою років; громадяни, які отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

 

Стосовно призначення субсидії домогосподарствам з великою площею житла

 

З  1 жовтня 2018 року при визначенні права на отримання субсидії враховується не загальна площа житлового приміщення, а опалювальна.

Субсидія не призначається, якщо опалювана площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування, а також житлових приміщень (будинків), на які оформлено два і більше окремі особові рахунки, за умови, що особовий рахунок було розділено до 1 травня 2018 р. і опалювана площа частини житлового приміщення кожного домогосподарства, на яку призначається субсидія, не перевищує 120 кв. метрів для квартири, 200 кв. метрів для індивідуального будинку).

 

Стосовно не призначення субсидії за наявності заборгованості зі сплати аліментів

 

Змінами передбачено, що субсидія не може бути призначена ( у тому числі за рішенням комісії) у випадку, коли у складі домогосподарства або у складі сімї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці( крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря).

 

Стосовно обрахування доходу для призначення субсидії

 

Розрахунок розміру субсидії на   опалювальний сезон домогосподарствам проводиться на підставі доходів за І-ІІ квартали поточного року.

Постановою уточнено, що для розрахунку житлової субсидії враховуються нараховані доходи членів домогосподарства. При цьому, як і раніше, розмір заробітної плати враховується після сплати податку на доходи фізичних осіб.

Перелік доходів, які враховуються під час призначення житлової субсидії доповнено грошовими переказами, отриманими із-за кордону (на підставі задекларованих сум), а доходи які не враховуються,- сплаченими аліментами (за умови документального підтвердження фактичної сплати)  та спеціальною бюджетною дотацією за вирощування молодняка великої рогатої худоби.

Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства (крім доходів батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання, та доходів одного з батьків дитини у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною у разі, коли батьки розлучені). При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за останній місяць попереднього неопалювального сезону (вересень), а у разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за останній місяць попереднього опалювального сезону (квітень). В разі призначення житлової субсидії не з початку опалювального (неопалювального) сезону враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається житлова субсидія.

Змінено порядок розрахунку сукупного доходу для осіб, які у період, за який враховуються доходи, отримували допомогу по безробіттю.

Для осіб, які у періоді, за який враховуються доходи, отримували допомогу по безробіттю, до сукупного доходу враховується:

за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - дохід у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи;

за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, більшому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - фактично отримані доходи;

за кожний місяць, у якому відсутні доходи, - дохід у сумі трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Крім того, враховуються інші види доходів, які отримала безробітна особа протягом періоду, за який враховуються доходи.

 

 

 

 

Стосовно призначення субсидії особам, що перебували за кордоном

 

З метою урегулювання питання призначення субсидії домогосподарству, до складу якого входять заробітчани, що перебувають за кордоном понад 2 місяці протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, надано можливість комісіям приймати рішення щодо призначення субсидії, якщо такими особами підтверджено легалізованими в Україні документами набуття страхового стажу в інших країнах, за якими укладено договори про соціальне забезпечення.

 

Заява і декларація вважаються не поданими у разі, коли:

не внесені у повному обсязі відомості про членів домогосподарства (прізвище, ім’я та по батькові, сімейний стан, число, місяць і рік народження, серія та/або номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за його серією та номером);

не внесені у повному обсязі відомості про членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, доходи яких враховуються під час призначення субсидії (прізвище, ім’я та по батькові, сімейний зв’язок з особою із складу домогосподарства, число, місяць і рік народження, серія та/або номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за його серією та номером);

не зазначені відомості про адресу домогосподарства та номери особових рахунків;

відсутня згода на обробку персональних даних про членів домогосподарства та членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, доходи яких враховуються під час призначення субсидії, даних про доходи та майно.

У разі виявлення помилки у зазначених даних структурний підрозділ з питань соціального захисту населення повідомляє громадянину про необхідність протягом 30 календарних днів виправлення помилки. Якщо протягом визначеного строку громадянин не виправив помилки у заяві та/або декларації, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення відмовляє у призначенні житлової субсидії. Зазначений строк може бути продовжено на час хвороби заявника, що підтверджується документально.

Щодо виплати громадянам невикористаних сум субсидій

Після закінчення опалювального сезону частина суми невикористаної внаслідок економії споживання енергоресурсів житлової субсидії на оплату комунальних послуг з постачання та розподілу природного газу та постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення, що не перевищує вартості 100 куб. метрів природного газу або 150 кВт·г електричної енергії на початок нового неопалювального сезону (станом на 1 травня поточного календарного року), повертається домогосподарству, яке забезпечило таку економію через особові рахунки в банківських установах.

 Постановою передбачено, що в окремих випадках за рішенням комісії кошти невикористаної житлової субсидії можуть бути виплачені особам похилого віку та особам з інвалідністю, які мешкають у містах обласного значення, через відділення поштового зв’язку ПАТ Укрпошта.

Щодо сплати за послуги отримувачами субсидії

Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу. У разі коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість.

Стосовно переліку послуг на які призначається житлова субсидія

Перелік послуг, на оплату яких призначається субсидія, доповнено внесками за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку та внесками за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами.

 

Стосовно призначення субсидії за рішення комісії

 

      Субсидія призначається за рішенням комісії (у тому числі на наступний період) у наступних випадках:

-          на понаднормову площу житла (збільшену не більше ніж на 30 %) непрацюючим особам;

-          за наявності транспортного засобу (у тому числі у членів сім’ї ), з дати випуску якого минуло менше 5 років;

-          у разі купівлі (або набуття права власності) житла, земельної ділянки, товарів або оплати послуг на суму більше 50тис. грн..;

-          за наявності заборгованості з оплати послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

-          за фактичним місцем проживання за наявності  договору оренди житла;

-          за фактичним місцем проживання внутрішньо переміщеним особам;

-          без урахування окремих осіб, з числа зареєстрованих (враховуючи норми щодо розміру отриманих ними доходів та перебування за кордоном);

-          якщо у працездатної особи відсутній дохід або її дохід менший мінімальної заробітної плати та/або вона не сплатила єдиний соціальний внесок у мінімальному розмірі (крім тих, хто навчається, перебуває на обліку у службі зайнятості або отримує один із визначених видів допомоги, яким субсидія призначається на загальних підставах).

 

Позитивне рішення комісії про призначення житлової субсидії може бути прийнято лише у разі, коли такі особи:

або інші члени домогосподарства надають соціальні послуги, перебувають у місцях позбавлення волі, перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря;

в періоді, за який враховуються доходи, мали суму середньомісячної нарахованої заробітної плати менше від розміру мінімальної заробітної плати не більш як на 10 відсотків і при цьому єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачено у розмірі, не меншому, ніж мінімальний, за всі місяці протягом зазначеного періоду;

на момент призначення житлової субсидії сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії або сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед місяцем, в якому житлова субсидія призначається без звернення громадянина. При цьому особі, яка працює за строковим трудовим договором, житлову субсидію за рішенням комісії може бути призначено лише у разі, коли строк дії строкового трудового договору є більшим, ніж строк, на який призначається житлова субсидія.

 Таке рішення не може бути прийнято щодо осіб, які перебували за кордоном більше 60 діб. При цьому контролюється сплата особами єдиного соціального внесу протягом терміну дії субсидії.

 

 Щодо припинення раніше призначеної житлової субсидії

 

            Припинення надання раніше призначеної житлової субсидії здійснюється за рішенням комісії за поданням управління праці та соціального захисту населення, управителів, об’єднання, виконавців комунальних послуг у разі, коли:

            1. Домогосподарству припинено надання житлово-комунальної послуги (послуг) внаслідок того, що громадянин має заборгованість із сплати обов’язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, встановлену йому під час призначення житлової субсидії і загальна сума якої перевищує     20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян а день припинення надання такої послуги (послуг),

            2. Громадянин має заборгованість із сплати обов’язкової частки  внеску/платежу об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартиним будинком, встановлену йому під час призначення житлової субсидії і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів   громадян на день внесення подання об’єднанням.

            3. У заяві та/або декларації громадянин зазначив недостовірні дані, що вплинуло на встановлення права на житлову субсидію або визначення її розміру на суму, яка перевищує 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії.

4. Громадянин не повідомив управління праці та соціального захисту населення протягом 30 календарних днів з дня виникнення про обставини:

– зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства (орендар, внутрішньо переміщена особа — членів домогосподарства, які фактично проживають в житловому приміщенні (будинку), їх соціального статусу;

 зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;

 –   зміну переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

 –   зміну переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

 –   зміну управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;

 – набуття права власності або володіння на транспортний засіб під час отримання житлової субсидії, незалежно від розміру вартості транспортного засобу.

                        5. Під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення житлової субсидії, які вплинули на право призначення житлової субсидії або визначення її розміру на суму, яка перевищує 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії.   

 

Надання субсидії припиняється також за рішенням управління праці та соціального захисту населення у разі, коли:

1. Виникли обставини, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок), іншу місцевість, у разі смерті одинокої особи.

2. Громадянин, якому призначено житлову субсидію, звернувся із заявою про припинення її надання.

    Надання житлової субсидії у вищезазначених випадках припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому їх виявлено.