А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

«ВЕЛИКИЙ ТРУДІВНИК ПЕРА»

опубліковано: 20 липня 2021 оновлено: 21 липня 2021

Валентин Чемерис народився 08 липня 1936 року у селі Заїчинці Семенівському районі Полтавської області. Закінчив літературний інститут у Москві, працював на підприємствах Придніпров'я, в редакціях обласних газет, Дніпропетровському видавництві "Промінь".

З 1962 року твори Валентина Чемериса почали з'являтися друком у різномантіних виданнях.

Він очолював Дніпропетровську організацію Спілки письменників України,

працював в Адміністрації Президента України головним консультантом Президента з питань літератури, був секретарем Національної Спілки письменників України, членом її Президії і Вищої Ради.

Валентин Чемерис багато років працював у редакції газети "Літературна Україна" заступником головного редактора й завідувачем відділом сатири "Вишняк".

На привеликий жаль, 04 грудня 2016 року великого трудівника пера -  Валентина Чемериса не стало…

Для відпочиваючих відділення денного перебування комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Тернівському районі» Криворізької міської ради, фахівцем КЗК «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради Бібліотеки-філіала №29 проведена інформаційна година: «Великий трудівник пера».

 Як розповіла фахівець бібіліотеки, загалом письменник Валентин Чемерис є автором багатьох романів, зокрема, історичних: "Ольвія", "Скандал в імператорському сімействі", "Смерть Атея" "Генерали імперії" та інших. Його перу належить і ряд повістей, наприклад, "Її звали янголом смерті", "Кохання в Україні", "Убивство на хуторі біля Диканьки", "Державна коханка" та багато інших. Також він видав 20 веселих збірок - гуморески, пародії, веселі повісті.

Твори письменника друкувалися не тільки українською мовою, а й мовами колишніх республік СРСР. Його твори також виходили німецькою, болгарською, румунською, польською та іншими мовами світу.

Заслужений працівник культури України - Валентин Чемерис нагороджений орденами рівноапостольного князя Володимира Великого (І, ІІ, ІІІ ступенів), Святого архистратига Михаїла, Святого Кирила й Мефодія, Андрія Первозванного ІІ ступеня та іншими відзнаками.