А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Звіт про роботу робочої групи з питань функціонування об’єктів бізнесу у Тернівському районі м. Кривого Рогу за 2018 рік

опубліковано: 20 березня 2019 оновлено: 20 березня 2019

З метою забезпечення координації роботи із функціонування об’єктів бізнесу; вдосконалення функціонування ринків, з протидії тіньовому виробництву та обігу алкогольної і тютюнової продукції, захисту прав споживачів, підвищення ефективності державного контролю (нагляду) за якістю та безпечністю продуктів харчування, припинення обігу неякісних продуктів харчування; прийнято розпорядження голови районної у місті ради від 26.08.2015 №159-р «Про створення районної робочої групи з питань функціонування об’єктів бізнесу у Тернівському районі» (зі змінами та доповненнями).

Протягом 2018 року проведено 11 засідань робочої групи.

З протидії тіньовому виробництву та обігу алкогольної і тютюнової продукції у Тернівському районі на засіданнях районної робочої групи розглядалися наступні питання: протидія щодо реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів іноземного походження без марок акцизного збору українського взірця на стихійних ринках, без відповідної ліцензії, неналежної якості; розгляд подань керівництва Тернівського ВП КВП ГУНП України в Дніпропетровській області щодо порушення вимог Закону України від 21.01.2010 №1824 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» приватними підприємцями та виконання ними вимог Закону України від 16 травня 2013 року №243- VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків чи законних представників у зазначених закладах у нічний час»; та інші.

На засіданнях районної робочої групи відповідно до подань керівництва Тернівського РВ КМУ ГУМВС України в Дніпропетровській області запрошувалися суб’єкти підприємницької діяльності та їх наймані працівники, яким вказано на безумовне дотримання вимог Законів України від 21.01.2010 №1824 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв»; від 16 травня 2013 року №243 - VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків чи законних представників у зазначених закладах у нічний час» ст. 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»; п.11 «Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 20.07.1996 №854; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту населення від впливу шуму»; покращення умов обслуговування споживачів.

Протягом 2018 року адміністративною комісією при виконкомі районної у місті ради всього розглянуто 12 протоколів про адміністративні правопорушення за ч. 2 ст. 156 КУпАП «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами», сума штрафів по яких складає 6120,0 гривен. (таблиця додається).

Відповідно до рішень Криворізької міської ради від 14.03.2012 №79 «Про порядок встановлення режиму роботи об’єктів бізнесу»; від 22.12.2004 № 2489 «Про затвердження Правил додержання тиші в громадських місцях на території міста Кривого Рогу» та рішення виконкому Тернівської районної у місті ради «Про організацію роботи служби з оформлення та надання послуг в режимі «єдиного вікна» у виконкомі Тернівської районної у місті ради» через режим «єдиного вікна» здійснюються процедури отримання декларацій на розміщення об’єктів бізнесу дрібно-роздрібної торговельної мережі, тимчасового сезонного характеру, видача декларацій на торгівлю під час святкових та масових заходів. За 2018 рік видано 94 декларацій на літні кафе, спецобладнання з продажу овочів та фруктів, спецобладнання з продажу непродовольчих товарів.

 Керівникам об’єктів бізнесу рекомендовано дотримуватися вимог Законів України від 21.01.2010 №1824 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв»; від 16 травня 2013 року №243- VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків чи законних представників у зазначених закладах у нічний час» ст. 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»; п.11 «Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 20.07.1996 №854; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту населення від впливу шуму», розмістити камери зовнішнього спостереження з метою профілактики та запобігання злочинності на об’єкті.

            За окремими дорученнями засідань міської робочої групи з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів постійно проводиться кількісний аналіз об’єктів торгівлі, які здійснюють реалізацію алкогольних та слабоалкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів та знаходяться на відстані менше 300 метрів від навчальних закладів, а саме: магазини – 74, кіоски – 21, торговельно-зупиночні комплекси – 15, заклади ресторанного господарства -20, літні кафе (з 01.04.2017-01.11.2017) – 11. Всього: 141 об’єктів бізнесу. Питання знаходиться в актуальному стані та постійно доопрацьовуються.

За 2018 рік для організації інформаційно-профілактичної роботи проведено моніторинг діяльності 286 суб’єктів господарювання, у тому числі тих, об’єкти яких знаходяться біля навчальних, освітньо - виховних закладів, закладів культури і закритих спортивних споруд. В ході моніторингу звертається увага на всіх об’єктах, де є алкогольні, слабоалкогольні напої, пиво та тютюнові вироби, на наявність ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами; на відсутність зовнішньої реклами на зазначену продукцію, наочної інформації (інформаційні таблички, слогани) з попередженням продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пива особам, які не досягли 18 років та надані рекомендації щодо превентивних заходів щодо оновлення даної інформації.

Членами районної робочої групи разом з Тернівським ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області проведено перевірки об’єктів бізнесу, що розташовані за адресою, вул. Чарівна, 20-21, що належать ФОП Сем’яниста Г.М. та ФОП Філімонов М.С. на предмет безліцінзійного продажу алкогольних та тютюнових виробів та продажу алкогольних напоїв (пива) на розлив для вживання на місці в закладах без статусу ресторанного господарства.  В ході перевірки було встановлено, що - ФОП Сем’яниста Г.М. продаж алкогольних та тютюнових виробів здійснює на підставі ліцензії № 804041198781 (алкоголь) та 804041099085 (тютюн) термін дії яких складає з 17.01.2018 по 17.01.2019р., факту продажу алкогольних напоїв (пива) на розлив для вживання на місці не встановлено;

- ФОП Філімонов М.С. продаж алкогольних та тютюнових виробів здійснює на підставі ліцензії № 8040411100388 (тютюн) термін дії  складає з 18.04.2018 по 18.04.2019р. та 8040410101968 (алкоголь) термін дії складає з 19.06.2018 по 19.06.2019р., факту продажу алкогольних напоїв (пива) на розлив для вживання на місці не встановлено;

Крім того, відповідно до наданих протокольних доручень на засіданні міської робочої групи проведено повторний моніторинг нижче перелічених об’єктів бізнесу, за результатами проведення якого встановлено:

- ФОП Сем’яниста  Г.М. здійснює продаж алкогольних напоїв на підставі ліцензії від 10.01.2018;

- ФОП Філімонов М.С. здійснює продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів на підставі ліцензії від 23.03.2018 та від 12.04.2018;

- ФОП Шкута Т.В. – припинила свою діяльність.  В об'єктах бізнесу, що належать Шкуті Т.В., з серпня 2018 свою торгівельну діяльність  (на підставі договору оренди) здійснює ФОП Кобіцький Є.В. з оформленням відповідних ліцензій.

По ФОП Наумчак І.В. – було направлено лист до Тернівського ВП з питань вжиття заходів, згідно норм чинного законодавства, а саме: проведення перевірки та у разі необхідності припинення безліцінзійного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Станом на 01.01.2019 тимчасовий об’єкт – кіоск «20 автобаза ФОП Наумчак І.В.» демонтовано.

            Робота триває і надалі.

З суб’єктами підприємницької діяльності та їх найманими працівниками постійно проводиться консультативно-роз’яснювальна робота в напрямку підвищення обізнаності щодо нормативно – правових актів у сфері обігу алкогольної і тютюнової продукції; з питань захисту прав споживачів, щодо переваг отримання легальних доходів та легального оформлення найманої праці.

Члени районної робочої групи співпрацюють службою у справах дітей виконкому районної у місті ради, якими постійно ведеться інформаційно-профілактичні заходи серед дітей, учнівської молоді, їх батьків в напрямку пропагування здорового способу життя серед учнів різних вікових категорій та їх сімей в цілому.

При проведенні масових заходів залучені суб’єкти господарювання під час державних свят інформовані про дотримання Закону України щодо заборони або обмеження продажу алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів. Також дане питання на постійному контролі у Тернівському ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області.

На офіційному веб-сайті Криворізький ресурсний центр та офіційному веб-сайті виконкому Тернівської районної у місті ради в мережі Інтернет (http://trnvk.dp.ua) опублікована  інформація щодо функціонування у районі «гарячої лінії» з питань протидії тіньовому обігу та виробництва алкогольної і тютюнової продукції; відвідувачів веб-сайта проінформовано про можливість та необхідність реагування у разі виявлення фактів продажу алкоголю чи тютюну особам, які не досягли 18-річного віку.

Інформація в цьому напрямку постійно поновлюється.

З метою забезпечення прав територіальної громади району на відпочинок, недопущення перевищень рівня шуму, удосконалення існуючої системи встановлення режимів роботи об’єктів бізнесу та на виконання рішень Криворізької міської ради від 22.12.2004 №2498 «Про затвердження Правил додержання тиші в громадських місцях на території міста Кривого Рогу» (зі змінами), від 14.03.2012 №79 «Про Порядок встановлення режимів роботи об’єктів бізнесу» (зі змінами), від 21.10.2015 № 4038 «Про затвердження правил благоустрою у місті Кривому Розі» на засіданнях робочої групи у 2018 році розглянуто 2 заяв суб’єктів господарювання на встановлення цілодобового режиму роботи. На розгляд виконкому Тернівської районної у місті ради винесено 1 рішеня.

Протягом 2018 року проведено 286 обстежень з питань легалізації найманої праці та детінізації заробітної плати. За результатами проведеної роботи у 2018 році легалізовано 58 найманих працівників.

Членами робочої групи та спеціалістом відділу праці та соціально-трудових відносин управління праці та соціального захисту населення виконкому Тернівської районної у місті ради проведена роз’яснювальна робота серед ФОП та найманих працівників, надані відповідні консультації з приводу легалізації робочих місць та повідомлено про передбачену чинним законодавством відповідальність за використання тіньової зайнятості.

В управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Тернівської районної у місті ради діє «гаряча лінія» та «телефон довіри» (067) 433-67-86 з питань дотримання законодавства про працю. Інформація про роботу даного телефону розміщена на інформаційних стендах відділу розвитку підприємництва виконкому районної у місті ради, Тернівського районного центру зайнятості м. Кривого Рогу, на офіційному веб-сайті виконкому Тернівської районної у місті ради та на Криворізькому ресурсному центрі.