А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Закликаємо суб’єктів господарювання усіх форм власності, що здійснюють свою господарську діяльність на території Тернівського району та мешканців району до боротьби з карантинними рослинами!

опубліковано: 18 серпня 2019 оновлено: 19 серпня 2019

Амброзія полинолиста. Ця однорічна трав’яниста рослина - карантинний бур’ян, який засмічує городи, сади, газони, прибудинкові території та території  земель підприємств  і установ усіх форм власності.

За зовнішніми ознаками амброзія полинолиста нагадує полин звичайний: стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають висоти 10-15 см, на родючих ґрунтах - до 2-2,5 м висоти.

Найбільша шкода від масового поширення  – це негативний вплив на здоров’я людей. Добре відомо, що пилок амброзії викликає у людей захворювання: амброзійний поліноз.

У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість людей з такими ознаками: втрачається працездатність, набрякають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з’являється нежить і сльозотеча, розвивається астма.

Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані з водними потоками (талими водами навесні, по струмках, ярах, річках). Розповсюдженню бур’яну сприяють вітер, птахи, для яких насіння амброзії є кормом, транспорт (колеса автомашин, і інших транспортних засобів).

Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх землекористувачів.

Нагадуємо Тернівчанам про обов’язки як суб’єктів господарювання різної форми власності, органів самоорганізації населення, мешканців району, що на земельних ділянках, наданих їм на правах власності чи користування, закріпленій території за укладеними договорами з балансоутримувачами, присадибній ділянці щодо виконання регулярного косіння газонів, ужиття заходів боротьби з карантинними та іншими бур’янами, зокрема амброзією, які визначені Правилами благоустрою у місті Кривому Розі.

За Правилами благоустрою визначено: прибирати та утримувати територію необхідно від межі відведеної земельної ділянки до проїжджої частини вулиці, а у випадках, коли земельна ділянка не межує з проїжджою частиною вулиці або відстань до проїжджої частини вулиці значна, - на відстані 15 метрів від межі відведеної земельної ділянки.

            Пам’ятайте, що знищуючи карантинні рослини, Ви зберігаєте своє здоров’я!