А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області ІНФОРМУЄ!

опубліковано: 18 березня 2021 оновлено: 19 березня 2021

СИЛЬНИЙ ВІТЕР

При штормових попередженнях, коли сила поривів вітру досягає 15-20 і навіть ЗО м/с, рятувальники рекомендують дотримуватися основних правил безпеки.

Під час шквалу чи шторму в умовах маленьких міст і мегаполісів можна теж постраждати. Внаслідок поривів вітру - падають дерева та рекламні конструкції, зірвано дахи будинків, зруйновані споруди, обірвані лінії електромережі та інші небезпечні випадки.

Аби вберегти себе в час шквальних сильних вітрів потрібно пам'ятати найголовніше і саме просте, що можна зробити в таких випадках.

Всі вікна в будинку або квартирі при сильних шквальних вітрах повинні бути щільно закриті. При особливо сильних вітрах можна заклеїти вікна смужками скотчу по діагоналі скла (буквою X), це вбереже від осколків, якщо вітром будуть пошкоджені шибки.

Із незасклених балконів слід прибрати абсолютно всі предмети, які при сильному вітрі можуть випасти назовні (горщики, банки, ящики, пляшки і Т.П.).

Опинившись на вулиці в шторм слід триматися якомога далі від рекламних щитів, ліній електропередачі, а також дерев. Озирніться навколо, потрібно бути подалі від усього, що може відірватися, зламатися і впасти на голову.

У разі сильного вітру необхідно сховатися в найближчому будинку

до його стихання. Це може бути магазин, бібліотека, торговий центр, під'їзд будинку, кінотеатр.

Тримайтесь подалі від великих дерев. Не паркуйте під ними автотранспорт, адже дерево може впасти або зламатись. Також особливо небезпечні гнилі і старі та самотньо стоячі дерева.

Вдома краще ховатися подалі від вікон (туалети і ванні, коридори).

Не слід користуватися ліфтом, бо вітер може обірвати дроти на вулиці, через що відключиться електрика.

При зриві даху (якщо це, наприклад, одноповерховий будинок), потрібно ховатися під столом, в шафі, ванній кімнаті та інших подібних місцях.

Для екстреного виклику при травмуванні людей, падінні дерев або гілок, а також при інших небезпечних випадках телефонуй до служби порятунку за номером «101».

 

Заходи профілактики під час карантину, пов’язаного із поширенням коронавірусної інфекції

Джерело вірусу - людина і лише людина. Чим менше контактів з людьми, тим менше шансів захворіти. Уникайте місць масового скупчення людей. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби.

Захворіли - лишайтеся вдома. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання - це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

Мийте руки. Руки хворого - джерело вірусу не менш значуще, ніж рот і ніс. Мийте руки часто, ретельно, постійно носіть із собою вологі дезінфікуючі гігієнічні серветки.

Намагайтеся не торкатися обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їх ні шанси потрапити в організм.

Привчіть себе до корисних звичок. Ретельно очистіть та продезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.

Провітрюйте та дезинфікуйте приміщення та поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах.

Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

Гуляти на свіжому повітрі можна скільки завгодно, тримаючи відстань від інших людей. Підчепити вірус під час прогулянки практично нереально.

Пам’ятка щодо поведінки під час загрози поширення короновірусної інфекції

Що таке новий коронавірус?

Коронавіруси - це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Більшість людей, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям. Серед померлих багато людей літнього віку з хронічними захворюваннями.

Діапазон вираженості симптомів: деякі люди мають легкі симптоми, інші — тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості передачі вірусу від людини до людини.

Найпоширеніши симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон’юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів.

Як довго вірус живе на поверхнях?

За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

Як захиститись від нового коронавірусу?

Щоб зробити себе менш вразливим до вірусів завжди дотримуйтесь рекомендацій:

•          мийте руки;

•          уникайте близьких контактів з хворими;

•          збалансовано харчуйтеся;

•          пийте достатньо рідини;

•          провітрюйте та зволожуйте приміщення;

•          ведіть здоровий спосіб життя;

•          подбайте про достатню кількість сну;

•          не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Поширені фейки

Багато компаній пропонують товари, медичні препарати, БАДи чи навіть вакцини, що мають вас захистити від нового вірусу. Проте наразі специфічного лікування та вакцини від уханського коронавірусу не існує. Не захищають від коронавірусу 2019-пСоУ:

Захисні маски. Маски варто одягати людям, що вже захворіли, для зниження ризику зараження інших в закритих приміщеннях. На вулиці маски неефективні. Також маски вдягають лікарі під час операцій.

БАДи та гомеопатія. Ефективність цих препаратів не доведена, тому вони не здатні захистити від нового коронавірусу.

Імуномодулятори. Такі лікарські засоби може призначити лише лікар. Цибуля, часник, алкоголь та інші засоби «народної медицини». Не має жодного наукового обґрунтування ефективності цих засобів. Алкоголь навпаки пригнічує імунну систему і послаблює організм, ускладнюючи процес боротьби з вірусом.

 

ВИКОРИСТАННЯ ПІРОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ

Феєрверки, петарди, ракети та інші вибухові "іграшки" завжди притягували до себе увагу не тільки дітвори, а й дорослих. Але з кожним роком збільшується кількість людей, що отримують від цих забав каліцтво, термічні опіки та інші травми.

Найчастіше це трапляється внаслідок необережного, неправильного та безграмотного користування піротехнічними виробами.

У зв’язку із збільшенням випадків травмування неякісними піротехнічними виробами під час святкування Новорічних Різдвяних свят, рятувальники Головного управління ДСНС у Дніпропетровській області попереджають про необхідність неухильно дотримуватися правил безпеки.

Аби свята принесли вам тільки радість, дотримуйтесь правил, які зможуть вберегти вас від ймовірної трагедії.

•          При купівлі піротехнічних виробів обов'язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання - виріб не є сертифікованим, а отже користуватись ним небезпечно. Купуйте тільки в спеціалізованих магазинах, що мають держліцензію на продаж піротехніки. Придбані з рук феєрверки можуть бути не якісними.

•          Бенгальські вогні та хлопавки рекомендується використовувати поза приміщення. У приміщенні використання вогнів є небезпечним. Температура бенгальського вогню сягає 1100 градусів Цельсію, його іскри на відстані півметра охолоджуються лише на 60 градусів, а викид полум'я хлопавки досягає декілька десятків сантиметрів.

•          Заборонено зберігання будь-яких піротехнічних виробів біля електричних, нагрівальних приладів та відкритого полум’я. Особливо не допускати носіння петард у кишенях - під впливом різних чинників, вони можуть розірватись.

•          Під час запуску феєрверків дотримуватись безпечної відстані від розташованих поряд житлових будівель. На відстані 50 метрів не повинно бути пожежонебезпечних об’єктів.

•          Не дозволяти дітям самотужки використовувати феєрверки! Випадки травмування дітей феєрверками трапляються частіше аніж дорослих. Тому, щоб зберегти здоров’я та життя ваших дітей, обов’язково навчайте їх правил безпеки та розкажіть про всю небезпечність забавок піротехнічними виробами.

Пам’ятайте, у разі виникнення будь-якої ситуації телефонуйте до служби порятунку «101»!

Рятувальники Дніпропетровщини бажають вам приємних, затишних та головне безпечних свят!

 

ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ В ПОБУТІ

Зважаючи на невтішну статистику щодо виникнення побутових пожеж, Головне управління Державна служба України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області закликає усіх дбати про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуватись правил пожежної безпеки, адже загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками.

Нехтування правилами безпеки призводить до того, що у житлових будинках пожеж виникають значно частіше. Аналіз пожеж частіше показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають правилами пожежної безпеки.

Найчастішими випадками пожеж у побуті є необережне поводження з вогнем, палінням у ліжку в нетверезому стані, перевантаження електромережі.

Щоб запобігти виникнення пожежі у власному помешканні необхідно дотримуватись певних правил пожежної безпеки:

-           не паліть у ліжку;

-           слідкуйте за станом та справністю електромережі;

-           у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі тощо;

-           не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками, запальничками та іншими небезпечними побутовими предметами;

-           намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;

-           подбайте про захист помешкання при користуванні пічним та газовим опаленням. Дотримуйтесь норм встановлення та правила користування;

-           не використовуйте неякісні, саморобні та несертифіковані побутові електроприлади;

-           контролюйте справність електроприладів, які використовуєте.

Тільки дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити вас і ваш будинок від пожежі!

Бережіть себе та своїх близьких!

При виникненні пожежі негайно викликайте рятувальників за номером телефону «101», адже кожна хвилина у цій ситуації має вирішальне значення!