А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Проведення операції «Первоцвіт-2021» на території Тернівського району міста Кривого Рогу!

опубліковано: 18 березня 2021 оновлено: 19 березня 2021

З метою привернення уваги мешканців міста до охорони рідкісних ранньоквітучих і реліктових видів рослин, у тому числі занесених до Червоної книги України, які перебувають під загрозою зникнення,  щорічно проводиться екологічна акція «Первоцвіт».

Первоцвіти – це безцінний дар природи, який потребує нашого збереження для майбутніх нащадків.

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Більшість рослин, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення та занесені до Червоної книги України, а саме: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша) та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні, а за незаконний збір та продаж первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність за статтею «Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного та рослинного світу». Санкція – від 510 до 1700 гривень штрафу.

Варто зазначити, що при зриванні стебла з трьома первоцвітами гинуть 45-60 цибулин та ушкоджуються сусідні рослини. Зривання первоцвіту наносить невиправну шкоду українській фауні – адже рослини не встигають розмножуватися і їх, з кожним роком стає все менше. Вже за кілька десятиліть наші улюблені перші весняні квіти можуть зникнути взагалі. Слід знати, що саме ці квіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах.

Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників.

Кожен свідомий громадянин повинен проявляти  природоохоронні навички та почуття відповідального ставлення до природи.  Необхідно усвідомлювати, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування і потребують нашого захисту.

Виконком Тернівської районної у місті ради привертає увагу до проблеми збереження ранньоквітучих рослин, необхідності прояву екологічної свідомості та закликає: не зривати, не продавати та не купувати первоцвіти!!!»