А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

«ЗІР – БЕЗЦІННИЙ ДАР»

опубліковано: 15 липня 2021 оновлено: 16 липня 2021

Зір - безцінний дар, отриманий нами при народженні. З його допомогою ми пізнаємо світ, насолоджуємося красою і отримуємо знання, необхідні для подальшого життя і роботи. Очі людини — не тільки дзеркало душі, а ще й унікальний механізм пізнання навколишнього світу.

У тих, хто годинами сидить перед монітором комп'ютера чи телевізором, очі часто стають червоними, печуть. Картинка втрачає виразність, літери в тексті розпливаються… Що ж робити? Як сучасній людині вберегтися від надмірного навантаження на очі та погіршення зору?

Відпочиваючі відділення денного перебування комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Тернівському районі» Криворізької міської ради долучилися до участі в бесіді із фахівцем установи «Зір – безцінний дар». Як розповіла фахівець, в середньому людина кліпає очима приблизно 20 разів на хвилину. Однак, коли ми дивимося в монітор або телевізор, процес моргання сильно сповільнюється і, як наслідок, око починає «пересихати», а це призводить до погіршення зору.

Як порадила літнім людям фахівець, слід декілька разів на день виконувати просту і швидку зарядку для очей, яка зміцнить очні м'язи, а також допоможе підтримувати вологість рогівки ока на належному рівні.

Зарядка для очей:

  • Ø З заплющеними очима починаємо водити очними яблуками вліво - вправо (4 рази), тоді вгору - вниз (4 рази).
  • Ø З заплющеними очима малюємо очними яблуками кола – спершу за годинниковою стрілкою, потім проти (по 5 разів).
  • Ø Дивимося за вікно і знаходимо вдалині якийсь об'єкт (наприклад, пташку на дереві, або антену на даху сусіднього будинку). Сфоксовуємо на ньому погляд протягом 5 секунд. Тепер переводимо погляд на кінчик власного носа й утримуємо на ньому погляд також протягом 5 секунд.
  • Ø Міцно замружуємо очі, а потім різко й широко відкриваємо (повторюємо 5 разів).

Виконувати ці вправи можливо в будь-якій зручній послідовності і так часто, як це зручно – але не менше ніж двічі на день. Це не забере багато часу, але може допомогти зберегти зір на довгі роки.