А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

«ПРОФІЛАКТИКА ГІПЕРТОНІЧНОЇ ХВОРОБИ»

опубліковано: 12 травня 2021 оновлено: 13 травня 2021

Гіпертонічна хвороба (гіпертонія), або артеріальна гіпертензія – це захворювання серцево-судинної системи, яке проявляється систематичним підвищенням артеріального тиску. Чим вищий показник кров’яного тиску, тим складніше працює серце. Якщо хвороба не контролюється, гіпертонія може викликати серцеві напади, гіпертрофію серця і врешті-решт призвести до серцевої недостатності. У кровоносних судинах можуть утворитися випинання стінок (аневризми), які викликані високим тиском, що підвищує ймовірність тромбозу і розривів.

Відпочиваючі відділення денного перебування комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Тернівському районі» Криворізької міської ради долучилися до участі в бесіді «Профілактика гіпетронічної хвороби». 

Фахівець установи розповіла літнім людям, що варто робити, щоб уникати ризику сердцевого нападу, інфаркта, інсульта. Для цього перш за все необхідно регулярно контролювати свій артеріальний тиск та в разі необхідності, за призначенням лікаря, приймати ліки, які повинні бути завжди поруч.  Як зазначив фахівець, також слід дотримуватися нескладних наступних правил профілактики гіпертонії:

  • фізична активність в любому віці, обов'язкова ранкова зарядка, прогулянки на свіжому повітрі, позитивні емоції;
  • харчування з обмеженням солі до 5 грамів на добу. Виключення з раціону продуктів з надлишком солі (солоності, ковбаси, консерви);
  • скорочення в харчуванні тваринних жирів і вуглеводів;
  • збагачення раціону харчування калієм, кальцієм;
  • захист організму від емоційних і фізичних стресів;
  • контроль за тиском;
  • регулярне відвідування лікаря