А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

До відома населення про небезпеку від спалювання сухої рослинності!

опубліковано: 13 березня 2024 оновлено: 02 травня 2024

Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Мешканці приватних житлових будинків та дач активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб.

У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів.

Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Через масові підпали трави навесні забрудненість повітря димом виявляється не менш високою, ніж забрудненість повітря навіть від найсильніших пожеж на торфовищах. Під час горіння рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Згідно з чинним законодавством, спалювати суху рослинність заборонено!

Відповідно до статті 771  Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності, або її залишків передбачено накладення штрафу:

для громадян – від 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян                      (3060 – 6120 грн.);

для посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян              (15300 – 21420 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду на громадян від 6120 до               12240 грн. і на посадових осіб від 21420 до 30600 грн.

Виконком районної у місті ради звертається до населення району не бути байдужими до того, як несвідомі громадяни палять листя, суху траву або сміття.

У разі виявлення фактів спалювання сухої рослинності, побутового сміття необхідно звертатися до:

Національної поліції тел. 102;

виконкому районної у місті ради тел. (097) 035 10 10.

Державної   екологічної   інспекції   Придніпровського    округу  (Дніпропетровська та Кіровоградська області) тел. (056) 471 46 52.