А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

«Палиш сміття – заплати штраф!

опубліковано: 12 жовтня 2022 оновлено: 10 травня 2024

Спалювати  сміття, опале листя та гілля в місті – дороге задоволення. Оскільки за це на ініціаторів несанкціонованого вогнища очікують значні штрафи.

Приміром,  для фізичних осіб сума  коливається від  340 грн. до 1360 грн., а для юридичних осіб – від 850 до             1700 грн.

Адже Правилами благоустрою категорично заборонено

спалювати сміття та опале листя на території міста.

Традиційно, з початком осіннього сезону, коли господарі збирають городину та прибирають присадибні ділянки, у місті  частішають випадки спалювання листя, сухостійної трави та гілля. Про що небайдужі мешканці, які не бажають дихати смородом, повідомляють  на телефон оперативної служби виконкому: 0970351010 або до Національної поліції України на номер 102.

Виконком Тернівської районної у місті ради наголошує, що спалювання відходів та рослинних залишків призводить до забруднення атмосферного повітря, а також створює задимлення міста. До того ж дим негативно впливає на здоров`я людини. Адже під час спалювання листя та відходів утворюються хімічні сполуки, які викликають серцево-легеневі

захворювання і загострюють хвороби у астматиків та алергетиків. 
           Із   листям,  як  правило,  горить  безліч  різноманітного  сміття,  і  це  суттєво посилює забруднення атмосфери.

Приміром, при згорянні поліетиленового пакета в повітря потрапляє до 70 хімічних сполук, більшість яких – отруйні. Як свідчить практика, більшість паліїв – фізичні  особи.

Особливо наші люди «полюбляють» розпалювати вогнище на газонах, присадибних ділянках, лісових просіках, складуючи посохлу городину, гілля дерев та кущів, опале листя, що категорично заборонено.

Кожен житель нашого міста  має пам’ятати, що в місті можна цивілізовано вивезти сміття або самостійно компостувати на власній присадибній ділянці. І це, до речі, обійдеться  значно дешевше, аніж сплатити штраф за його спалювання.

          Домовитись про вивезення  листя поблизу приватних домоволодінь, підприємств, установ чи організацій можна, зателефонувавши до ТОВ «Екоспецтрнс» - тел. 92-27-32;    097 992 2345. Там же можна дізнатися і вартість, виходячи з об’ємів сміття та його виду».