А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Шановні керівники підприємств, установ та організацій Тернівського району!

опубліковано: 30 вересня 2021 оновлено: 01 жовтня 2021

Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання, які використовують найману працю та мають права юридичної особи. Тобто колективний договір укладають не тільки суб'єкти підприємницької діяльності, але і будь-які інші організації, чия діяльність не належить до підприємницької, наприклад бюджетні та громадські організації.

Колективний договір і надалі залишається основним документом локальної дії на підприємствах, установах і організаціях. Укладення колективного договору значною мірою сприяє регулюванню виробничих і трудових відносин, підвищенню ефективності виробництва та зміцненню дисципліни, поліпшенню умов та охорони праці, посиленню соціального захисту трудящих та їх сімей, пом‘якшує соціально-економічну напругу.        

Метою колективного договору є поліпшення господарської діяльності підприємства, установи або організації (юридичних осіб), удосконалення винагороди за працю, підняття рівня охорони праці, матеріально-побутового та культурного обслуговування працюючих.

Значною проблемою є те, що у деяких випадках колективно-договірна робота здійснюється формально. Зобов’язання носять загальний характер, не підкріплені відповідними фінансовими можливостями. Як наслідок - не забезпечується їх виконання. Деякі колективні договори не переукладаються роками, що створює підґрунтя для різного роду зловживань та створення нестабільності, і, зрештою, призводить до виникнення трудових конфліктів та посилення соціальної напруги.

В укладенні колективного договору не менше працівників повинен бути зацікавлений власник або уповноважена ним особа.

Доводимо до вашого відома, що рішенням виконкому Тернівської районної у місті ради від 16.06.2021 № 261 «Аналіз виконання колективних договорів, які були зареєстровані в Тернівському районі міста Кривого Рогу за період 2016 – 2020 років» рекомендовано підприємствам, установам та організаціям району:

1. внести до колективного договору, який укладений на два і більше років, відповідні зміни або доповнення, зумовлені змінами в чинному законодавстві;  

2. провести збори щодо переукладення колективного договору, якщо строк дії останнього минув;

3. у разі змін в чинному законодавстві з праці забезпечити своєчасне внесення змін або доповнень до колективного договору;

4. подати колективний договір, зміни та доповнення до нього на повідомну реєстрацію,  враховуючи норми Постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 № 768 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України  від 13 лютого 2013 р. №115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів», до управління праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради до 01.01.2022;

5. організувати і здійснювати контроль за виконанням колективного договору;

6. сторонам, що уклали колективний договір, щорічно звітувати про його виконання на загальних зборах трудового колективу;

7. надавати до управління праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради щокварталу до 5 числа місяця, наступного за звітним періодом.